Mein Kampf

hitlerAMSTERDAM –  De officier van justitie  dagvaardt  eigenaar van een galerie in Amsterdam voor het verkopen en het in voorraad hebben van Adolf Hitlers boek ‘Mein Kampf’. Op 26 augustus houdt de rechtbank in Amsterdam een regiezitting.  

 

Adolf Hitler

Volgens het Openbaar Ministerie bevat het boek Mein Kampf uitlatingen die beledigend zijn over Joden en daarnaast aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. Het boek verspreiden door het te verkopen of in voorraad te hebben voor de verkoop is strafbaar als de verkoper weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat het boek beledigend is over en aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.

Strafbaar bij redelijkerwijs vermoeden

De verdachte heeft verklaard dat hij wist dat er in het boek uitlatingen staan die beledigend  zijn over en aanzet tot haat, discriminatie en geweld tegen Joden. Daarnaast heeft hij aangegeven te weten dat het verspreiden van het boek strafbaar kan zijn. Desondanks heeft hij het boek verspreid door het te verkopen of het in voorraad te hebben met de bedoeling om het te verkopen.

Strafbaar bij ‘anders dan zakelijke berichtgeving’

Het is naar het oordeel van het OM strafbaar op grond van artikel 137e Sr als het boek in voorraad wordt gehouden voor de verkoop of wordt verspreid door het te verkopen. Conform artikel 137e Sr kan dit strafbaar zijn als dit gebeurt met een ander doen dan ‘zakelijke berichtgeving’ zoals bijvoorbeeld een wetenschappelijk doel. Met de verkoop van het boek heeft de verkoper volgens het OM geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie over discriminatie willen geven. Daarnaast is het boek ook niet verspreid voor journalistieke berichtgeving of als een verantwoord wetenschappelijk bericht.

Aanwezige exemplaren in beslag genomen

Op 27 oktober 2013 deed Federatief Joods Nederland (FJN) aangifte tegen de verkoop van het boek Mein Kampf  van Adolf Hitler in de galerie in Amsterdam. Daarop is uitgebreid onderzoek gestart met als beslissing de eigenaar van de galerie te vervolgen. Vanmiddag heeft de politie de dagvaarding aan de galeriehouder uitgereikt. Aanwezige exemplaren van het boek zijn op last van het OM in beslag genomen. Op 26 augustus is een regiezitting. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.