Heel Holland helpt Rwandees moet weg van officier

 

Flag_of_Rwanda.svgDEN HAAG – De 54-jarige Rwandees Jean Baptiste Migimba uit Leusden kan gewoon worden uitgeleverd aan Rwanda vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de genocide in 1994. Dat betoogt de officier van justitie van het Landelijk Parket.

Tutsi

De Rwandees was secretaris-generaal van een extremistische partij (CDR) die opriep tot geweld tegen Tutsi ‘s. Dat was voor het Openbaar Ministerie reden om onderzoek te doen naar zijn betrokkenheid bij de genocide. In dit Nederlandse onderzoek is bewijs gevonden dat de verdachte via de nationale radio heeft aangezet tot het plegen van genocide.

eerlijk

De Rwandees verzet zich tegen uitlevering. Hij zegt onschuldig te zijn en verwacht in Rwanda geen eerlijk proces te krijgen. Hij vreest voor zijn leven en een onmenselijke behandeling wanneer hij wordt uitgeleverd.

Volgens de verdenking van de Rwandese autoriteiten was de man betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de genocide in zijn eigen wijk in Kigali. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij het opstellen van dodenlijsten, de verstrekking van wapens en aanvallen op Tutsi’s in de wijk..

Valse stukken

Behalve het Nederlandse OM deed ook de IND onderzoek naar de man. Uit het IND-dossier blijkt dat hij met een valse naam asiel vroeg in België. Nadat hij werd betrapt betuigde hij spijt aan de IND en bracht vervolgens opnieuw valse stukken in. De IND besloot in 2013 zijn verblijfsvergunning in te trekken.

Volgens de officier van justitie hoeft de verdachte niet te vrezen voor een politiek schijnproces. In een vorige Rwandese uitleveringszaak was daar ook volgens de Haagse rechtbank geen sprake van.

Wendy van Dijk.

Kort geleden bleek dat presentatrice Wendy van Dijk  Mugimba heeft gesteund. In haar programma Heel Holland Helpt werd in 2007 geld opgehaald voor de Rwandees. Van Dijk wist niets van de verdenkingen. Morgen komt de verdediging aan het woord,(andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.