Historisch rechter sluit Zandpad Utrecht

20140707_092528UTRECHT – De ingang van de rechtbank wordt vandaag verbouwd, maar dat houdt de bestuursrechter niet tegen om een historische uitspraak te doen. Rechter Verra sluit de beroemde hoerenzone aan het Utrechtse Zandpad.

De rechtbank is zich bewust van  de lading en de cameraploegen staan klaar. De gemeente heeft de seksboten aan het Zandpad 1 jaar geleden gesloten. Uitbater  Wegra is daar tegen in het geweer gekomen.

boten

Volgens de gemeente waren er aanwijzingen dat managers slecht toezicht houden en personeelsleden betrokken waren bij mensenhandel. De rechter oordeelt dat de gemeente dit voldoende heeft aangetoond.

Dit blijkt uit meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar mensenhandel binnen de seksinrichting van de exploitant. Een slachtoffer werd bijvoorbeeld door de politie in de achtste maand van haar zwangerschap van haar werkplek gehaald en moest werken terwijl zij een gebroken enkel had. Ook werkten verschillende prostituees uitzonderlijk lange werkdagen of -weken, werden zij gehaald, gebracht en tussentijds gecontroleerd door hun ‘pooier’ en hadden zij bepaalde tatoeages. In deze branche zijn dit signalen voor gedwongen prostitutie. De exploitant had deze signalen moeten opmerken en moeten melden bij de politie. De verantwoordelijkheid hiervoor lag niet alleen bij de (inmiddels ontslagen) managers maar ook bij de exploitant zelf.

gevaar

De aanwezigheid van signalen van mensenhandel en de vaststelling dat de exploitant onvoldoende toezicht heeft gehouden, maken dat er gevaar bestaat voor de openbare orde. De vrouwen konden onder toezicht van de exploitant niet vrij en veilig werken. De rechter oordeelde daarom dat de gemeente de vergunningen mocht intrekken en de aanvragen voor nieuwe vergunningen mocht weigeren.

De voorzieningenrechter had in een eerdere procedure al besloten dat de ramen voorlopig gesloten moesten worden. Met de beslissing van vandaag blijven de ramen dicht. Wegra kondigt direct hoger beroep aan bij de Raad van State. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.