Fietsen zonder licht

20140709_152702UTRECHT Ik betaal 77 euro  aan de griffie van de rechtbank. Ik heb er 11 dagen diep over nagedacht. Maar ik noemt dit een investering in de waarheid.

licht

In oktober kreeg ik een bekeuring wegens fietsen zonder licht.  Ik moest een pak chocomel  halen uit een winkel waar ik 2 minuten vandaan woon. Tot mijn stomme verbazing werd ik op de stoep van mijn kapper aan de Reigerstraat door een soort stadswacht bekeurd. Ik fietste in een fuik. De politie controleerde aan 4 kanten van het kruispunt. De man kon in het donker  mijn naam nauwelijks schrijven. Maar ik moest me legitimeren met een rijbewijs.

thuis

Ik kreeg geen bekeuring thuisgestuurd. Dat verbaasde me niet want ik ben een paar jaar geleden bij een soortgelijk actie al eens  bekeurd wegens fietsen door rood licht. Daar heb ik nooit meer iets van gehoord. Toen had ik me gelegitimeerd met mijn giropas.

300 euro

Op maandag 2 juni kreeg een dwangbevel door de deur gegooid. Niemand had dit in ontvangst genomen of ervoor getekend. Het lag gewoon op de deurmat. De bekeuring was opgelopen van 50 naar 300 euro. Volgens het dwangbevel heb ik niet gereageerd op een bekeuring die 3 keer fors is verhoogd en ik heb 2 weken de tijd om te reageren.

deurwaarder

Ik belde op donderdag 12 juni naar deurwaarder Bosveld. Ik vertelde dat ik nooit een bekeuring heb gezien; dat ik in een voormalig  studentenhuis woon met 2 verschillende brievenbussen;  en dat er door die simpele stadswacht waarschijnlijk een foute naam is op geschreven;  en dat de oorspronkelijke bekeuring verkeerd is opgestuurd; en dat de post waarschijnlijk niet bij mij is terechtgekomen. Eens in de zoveel tijd mikken wij alle brieven met een verkeerde adressering in de brievenbus.

De medewerkster is heel vriendelijk. Zij zegt dat dit vaker gebeurt en dat ik met het CJIB moet bellen en dat ze dan waarschijnlijk wel de oorspronkelijke boete opnieuw sturen.  Ze geeft mij het nummer en zij adviseert mij om later volgende week terug te bellen. Door haar advies zou ik wel door de termijn van 2 weken heen gaan.

CJIB

Bij het CJIB tref ik een man die snel geirriteerd raakt omdat de deurwaarder heeft gezegd dat ik de oorspronkelijk boete zou krijgen. Hij kijkt in zijn systeem en hij ziet dat er een boete is teruggestuurd door de ontvanger naar de afzender. Maar hij trekt daar niet de conclusie uit dat de boete verkeerd is geadresseerd. Hij weigert mij de oorspronkelijke boete opnieuw van 50 euro opnieuw te sturen.n Ik moet bezwaar maken. Dat kost 77 euro.

Dat gesprek loopt niet zoals ik wil. Ik had gehoopt met 1 telefoontje een nieuwe bekeuring te krijgen die gewoon zou betalen maar nu beland ik in een juridische procedure. Waar ik geen zin in heb.

rechtbank

Ik bel de rechtbank op vrijdag 13 juni. Ik vertel dat ik op 2 juni een dwangbevel heb gekregen. Een uiterst vriendelijke medewerker van de rechtbank Midden Nederland legt mij dat ik voor maandag 16 juni bezwaar moet maken, want hoewel zo’n dwangbevel er weken kan liggen voordat iemand het ziet, geeft de rechter volgens die medewerker de deurwaarder gelijk. Ook hij vertelt dat ik 77 euro moet betalen.

De medewerker denkt dat ik op tijd ben als ik op 16 juni bezwaar maak, maar hij durft het niet te beloven. Op vrijdagmiddag sprint ik naar de rechtbank en ik maak bezwaar aan de balie.

Op 30 juni krijgt ik van de rechtbank een nota dat ik 77 euro griffierechten moet betalen. Die brief is geadresseerd op 26 juni en ik moet binnen 2 weken na 26 juni 77 euro betalen om bezwaar te kunnen maken tegen dit grote  onrecht. Ik heb er allang geen zin meer in, maar ik betaal op 8 juli 77 euro. Wordt vervolgd.(andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.