Greenpeace actievoerders ook in hoger beroep geen straf

greenpeaceDEN HAAG  –  Het gerechtshof verklaart 18 actievoerders van Greenpeace  schuldig aan het onbruikbaar maken van een aantal aan Shellstations in Nederland. Het hof deelt een rechterlijk pardon uit. De rechtbank was al tot die conclusie gekomen, maar op  andere gronden.

Noordpool

De actievoerders hadden een groot aantal tankstations in Nederland stilgelegd door de vulpistolen van de brandstofslangen met beugelsloten en tie-wraps aan elkaar vast te binden. Ze voerden deze actie uit protest tegen olieboringen op de Noordpool door Shell.

andere middelen

Omdat tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep niet aannemelijk is geworden dat geen andere en geoorloofde middelen dan deze protestactie meer mogelijk waren, komt het hof tot zijn schuldigverklaring, maar legt de actievoerders daarvoor geen straf of maatregel op.

actievoerders

Het gerechtshof is van oordeel dat het Openbaar Ministerie na afweging van alle betrokken belangen en omstandigheden in redelijkheid tot de vervolging van de actievoerders heeft kunnen komen. Wel spreekt  het hof zijn verwondering uitgesproken dat het Openbaar Ministerie de actievoerders van Greenpeace wel maar Greenpeace niet heeft vervolgd.

Rechterlijk pardon

Het Wetboek van Strafrecht biedt rechters de mogelijkheid om na een schuldig verklaring aan een strafbaar feit onder omstandigheden geen straf of maatregel op te leggen. Het Haagse hof komt in hoger beroep op geheel andere gronden dan de rechtbank ook tot een rechterlijk pardon. Het hof weegt in het voordeel van de actievoerders mee dat tijdens de behandeling in hoger beroep naar voren is gekomen dat Greenpeace en de actievoerders nu het om een protestactie bij tankstations gaat, ‘gemeend hebben daarvoor de nodige voorbereidingen te moeten treffen ook – en overigens terecht – uit oogpunt van de in deze – overigens door een ieder – in acht te nemen(brand)veiligheid. Greenpeace heeft alle schade vergoed.

Het Openbaar Ministerie had in eerste en tweede aanleg een boete van 1000 euro geeist. Waarvan de helft voorwaardelijk. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

23 augustus 2013 Actievoerders Greenpeace waren strafbaar maar straf krijgen ze niet

18 september  2012 Greenpeacevernielers voor de rechter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.