Spion voor de Russen krijgt maar 8 jaar omdat het allen voorbereiding was

gerechtshof denh haagDEN HAAG – Het gerechtshof veroordeelt de spion voor de Russen, de 62-jarige Raymond P, tot 8 jaar gevangenisstraf. Dat is geen slecht resultaat voor P. van dit hoger beroep. Hij kreeg van de rechtbank 12 jaar. Het  Openbaar Ministerie eiste zelfs 15 jaar.

corruptie

Het hof acht bewezen dat P.  heeft geprobeerd om staatsgeheimen aan de Russen te verkopen. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan  ambtelijke corruptie en illegaal wapenbezit. Acht jaar is dan het strafmaximum.

Die lagere straf hangt ermee samen dat het hof niet bewezen heeft geacht dat de verdachte documenten met daarin staatsgeheime informatie aan de Russen heeft verstrekt.

Dan zou het volgens de strafwet moeten zijn gegaan om gegevens waarvan de geheimhouding door het belang van de staat of van zijn bondgenoten wordt geboden. Dat de verdachte wel graag staatsgeheimen wilde leveren als hij ze tot zijn beschikking zou hebben gehad, leidt ertoe dat hij wel is veroordeeld voor de voorbereiding van de levering van staatsgeheimen. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

21 augustus 2012 Spion voor de Russen verklikte zijn eigen collega’s

5 juni 2012 Spion voor de Russen blijft in de cel

12 april 2012 Spion voor de Russen blijft 3 maanden binnen

30 maart 2012 Spion opgesloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.