Voorgeleiding Jihadgezinnen Huizen

paspoortUTRECHT – De officier van justitie brengt 2 echtparen die naar Syrie wilden afreizen voor de Jihad voor de rechter commissaris. De  rechter commissaris oordeelt donderdag over de rechtmatigheid van hun aanhouding en inverzekeringstelling.

Huizen

Op vrijdagavond 29 augustus 2014 werden een 31-jarige man en zijn 30-jarige vrouw uit Huizen aangehouden op verdenking van het steunen van de gewapende strijd van de terroristische organisatie IS en  deelneming aan een terroristische organisatie .

Tijdens de doorzoeking die avond zijn aanwijzingen gevonden dat het gezin op het punt stond te vertrekken uit Nederland. De dag erop vond er in de middag een doorzoeking plaats bij een ander gezin in Huizen en werden een 34-jarige man en zijn 32-jarige vrouw eveneens aangehouden. Deze aanhoudingen volgden snel nadat er informatie was binnengekomen dat deze twee gezinnen zich met hun 6 jonge kinderen wilden  vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat.

paspoort

Vrijdagavond 29 augustus hebben NCTV en gemeente voorgenomen om de paspoorten van de betrokken gezinnen vervallen te verklaren. Dit houdt in dat zij niet meer beschikken over een paspoort en er geen nieuw paspoort kan worden uitgegeven. Daarmee wordt voorkomen dat deze personen en hun kinderen kunnen uitreizen.

Direct daarop is het strafrechtelijke onderzoek gestart. De verdachten zijn gehoord en de goederen die bij de doorzoeking in beslag zijn genomen worden onderzocht. Omdat dit onderzoek snel na het ontstaan van de verdenking is gestart, is er tijd nodig voor het onderzoek voordat er een beslissing valt om de verdachten al dan niet voor te geleiden voor de inbewaringstelling. Daarom zal de officier van justitie de inverzekeringstelling verlengen met drie dagen. De officier van justitie zal daarna beslissen of en zo ja, welke verdachten donderdag worden voorgeleid.

Jihad

Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, AIVD en NCTV werken samen in de aanpak tegen jihadgangers. Die aanpak bestaat zowel uit het voorkomen van radicalisering, als het strafrechtelijk aanpakken ervan. Dat betekent voor het Openbaar Ministerie aandacht voor diegenen die zich willen aansluiten bij de jihad, maar ook voor hen die mensen of geld werven voor de gewelddadige strijd. Ook zij die terugkeren uit een strijdgebied kunnen rekenen op bijzondere aandacht van de inlichtingen- en politiediensten. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.