Alcoholslot is straf

den haagDEN HAAG – Het gerechtshof bepaalt in drie strafzaken waarin het ging om dronken rijden, het OM niet-ontvankelijk in de vervolging. De 3 strafklantjes hadden al van het CBR een  alcoholslot gekregen.

bestuursrechtelijk

Op grond van de wet is een alcoholslot en het programma dat daaraan verbonden is, geen straf  maar een bestuursrechtelijke maatregel. Het OM mag daarom, ook als die maatregel al is opgelegd, iemand voor hetzelfde feit toch nog strafrechtelijk vervolgen.

ingrijpend

Het hof vindt dat het alcoholslotprogramma zo ingrijpend  dat deze gelijk moeten worden gesteld aan een straf. Het hof heeft hieruit de consequentie getrokken dat, als de maatregel van het CBR is opgelegd, het openbaar ministerie niet meer strafrechtelijk kan vervolgen. Dat zou botsen met het beginsel dat iemand niet twee maal voor hetzelfde feit vervolgd mag worden. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.