OM in hoger beroep tegen vrijspraak Syriegangers

paspoortARNHEM – De rechtbank spreekt de vermeende Jihadisten Mohammed el A. en de Hakim B. uit Arnhem compleet vrij. De mannen zijn niet in Syrië geweest en ze hebben daarom niets strafbaars gedaan. Het plan om naar Syrië te reizen is niet strafbaar volgens de rechtbank.

Duitsland

De 2 mannen zijn vorig jaar in Duitsland tegengehouden nadat een bange moeder die de politie had gewaarschuwd. De officier van justitie eiste in de dagen van Charlie Hebdo een afschrikwekkende 2 jaar cel om het Syriëreizen te ontmoedigen. 

De rechtbank gaat er vanuit dat de 27-jarige El A. een streng Islamitische ideologie aanhangt en dat hij ervan op de hoogte was dat zijn broer deelneemt aan de strijd in Syrië. Desondanks wilde hij naar Syrië om zijn broer de spullen te brengen waar hij om had gevraagd.​

oorlogshandelingen

Het dossier biedt echter onvoldoende aanknopingspunten om vast te stellen dat de man oorlogshandelingen in Syrië gepleegd of ondersteund zou hebben, die gezien zouden kunnen worden als terroristische misdrijven. De rechtbank spreekt de man vrij van voorbereiding van ´gewone´ strafbare feiten, omdat het dossier te algemeen is en er onvoldoende bewijs is om te kunnen zeggen dat de man een concreet aan te duiden ernstig misdrijf zou willen plegen of voorbereiden.

radicaal

De rechtbank is er op basis van het dossier niet van overtuigd dat de 22-jarige B.  een radicaalislamitische ideologie aanhangt of dat hij wilde deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië. De rechtbank heeft ook niet kunnen vaststellen dat verdachte onderweg was naar Syrië. De uiteindelijke verklaring van B. dat hij zijn broer in Turkije wilde bezoeken, wordt niet door het dossier tegengesproken.

hoger beroep

Nog dezelfde dag gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen dit vonnis.  Het OM vindt dat uit het dossier wél is af te leiden dat de El A. de intentie had om ook zelf aan de strijd deel te nemen, dan wel zijn broer hierbij te faciliteren. Ten aanzien van verdachte B,  stelt het OM zich op het standpunt dat uit het dossier blijkt dat ook hij op weg was naar Syrië met hetzelfde doel. (rechtbankblog)

(rechtbankblog)

lees ook

15 januari 2015 Een afschrikwekkende eis tegen Syriegangers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.