Remote Acces tool kan veel geld opleveren

101115_OB_PF_band_FL_#PHO-10-1053_focus_ 001ROTTERDAM – De rechter commissaris stelt een 28-jarige Iraniër en een 26-jarige Pool uit Delft 2 weken in bewaring. De 2 mannen zijn dinsdag aangehouden. Ze worden verdacht worden van computervredebreuk, oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

bank

Een onderzoeker van de bank stelde onregelmatigheden vast in via het internetbankieren account van een klant. Hierbij zijn sporen naar boven gekomen die hebben geleid naar de verdachte

Remote Acces Tool

Vermoedelijk hebben de verdachten computers van bedrijven besmet door grootschalig spam met malware te verspreiden via bijlagen in e-mailberichten. De spam werd naar duizenden email-adressen verspreid. Met behulp van de malware werd een Remote Acces Tool (RAT) geinstalleerd op de besmette computer, waarna de verdachten vrijwel volledige inzage konden krijgen in de besmette computers. Ze konden onder meer wachtwoorden onderscheppen en webcams aanzetten.

Op die manier hebben de verdachten vermoedelijk ook de bankoverschrijvingen die digitaal werden aangemaakt veranderd voordat ze werden verstuurd naar de bank. Op het moment dat er transacties werden klaargezet, veranderden de verdachten de rekeningnummers van de ontvangers.

De slachtoffers dachten dat ze geld overmaakten naar een bekende, maar in werkelijkheid kwam het geld terecht op de rekening van bekenden van de verdachten. Zij zorgden er later voor dat het geld bij de verdachten terecht kon komen.

De spam werd op grote schaal verspreid en de verdachten hebben vermoedelijk meerdere grootschalige spamruns uitgevoerd, waardoor zij keer op keer bedrijven bleven besmetten. Op het moment van de aanhouding van een van de verdachten constateerde de politie dat hij op dat moment contact had met 77 besmette computers, waar hij direct toegang tot had. (rechtbankblog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.