Corrupte gedeputeerde Noord Holland eis in hoger beroep 4 jaar

gerechtshof AnsterdamAMSTERDAM –De advocaat generaal eist 4 jaar gevangenisstaf tegen de voormalig VVD gedeputeerde in de provincie Noord Holland Ton Hooijmaijers.

openbaar ministerie

Volgens het OM heeft Hooiimaijers. zich in de periode 1 januari 2004 tot en met medio 2009 schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie. Hooijmaijers is betaald in ruil voor gunsten. Ook vindt het OM dat hij schuldig is aan het  opmaken van een groot aantal valse facturen en aan witwassen.

gedeputeerde

De strafbare feiten zijn gepleegd terwijl de verdachte lid was van het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland; één feit is tevens gepleegd terwijl hij Statenlid was. Om het geld van de omkopers, dit waren onder andere projectontwikkelaars en tussenpersonen, te incasseren maakte hij onder meer gebruik van zijn bedrijf MOVE Consultants B.V., dat hij op naam van zijn vrouw had laten zetten en ook het bedrijf van genoemde bevriende makelaar. Het OM verwijt zijn vrouw dat zij, kort gezegd, het binnenhalen van het gewin van Hooijmaijers  gefaciliteerd heeft. Ze moet wel ongeveer geweten hebben waar het geld vandaan kwam en ze heeft er ook ruimschoots van geprofiteerd, vindt het OM.

integer

“Hooijmaijers heeft de eed afgelegd dat hij als integer bestuurder zou handelen en heeft de macht die voortvloeit uit het ambt van gedeputeerde misbruikt. Het handelen van Hooijmaijers heeft niet alleen het aanzien van de provincie Noord-Holland geschaad.

“Het is het OM nog steeds niet duidelijk waarom Hooijmaijers bij de hem voorgehouden stand van zaken nog kan volhouden dat hij een integer bestuurder was die niet omgekocht is”, aldus de advocaat-generaal. ”

Hooijmaijers kreeg van de rechtbank al 3 jaar. Zijn vrouw werd vrijgesproken. De advocaat generaal eist tegen de vrouw van Hooijmaijers opnieuw een werkstraf (rechtbankblog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.