OM wil in hoger beroep tegen buiten werking stellen wet telecomgegevens

GS4-Active_001DEN HAAG –  Tot goot geluk van privacyminnend Nederland stelt de kortgedingrechter de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking. Deze wet verplicht aanbieders van telefoon- en internetdiensten gegevens van gebruikers op te slaan.

inbreuk

De wet maakt een inbreuk op het recht op eerbiediging van privéleven en het recht op bescherming van persoonsgegevens. De rechter is van oordeel dat deze inbreuk niet is beperkt tot het strikt noodzakelijk.

reactie openbaar ministerie

OM en de Nationale Politie hebben met teleurstelling kennis genomen van de uitspraak van de Haagse kortgedingrechter die vandaag de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking heeft gesteld. Deze wet verplicht aanbieders van telefoon- en internetdiensten de verkeers- en locatiegegevens van gebruikers op te slaan.

De verkeersgegevens zijn van groot belang voor de opsporing en vervolging van vele duizenden delicten. Nu de bewaarplicht per direct is afgeschaft, zal dat grote impact hebben op toekomstige opsporing en vervolging van de verkeersgegevens voor de opsporing en vervolging. Maar hij wil wettelijk geborgd zien dat het OM alleen de verkeersgegevens opvraagt bij ernstige misdrijven.

Dat doet het OM in de praktijk ook. De officier die de verkeersgegevens vordert bij de providers, kijkt altijd of dit in verhouding staat tot de zwaarte van het vergrijp en de aantasting van privacy die dat met zich meebrengt. Maar de rechter vindt dit onvoldoende. Het ministerie van VenJ beraadt zich op het instellen van hoger beroep (rechtbankblog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.