Door hartaanval geen schuld aan dodelijk ongeluk

rechtbank_arnhem_1710748a.jpgARNHEM – De rechtbank spreekt een 65-jarige man uit Groesbeek vrij van het verwijtbaar veroorzaken van een dodelijk ongeval.  De man was op 10 maart 2014 in Malden betrokken bij een ongeluk. Een 30-jarige motorrijder kwam om het leven.

hartinfarct

Het is aannemelijk is geworden dat de man ten tijde van het ongeval een hartstilstand heeft gehad waardoor hij is flauwgevallen.De rechtbank heeft bij haar oordeel betrokken dat verschillende getuigen hebben verklaard dat zij zagen dat de auto van de man naar links dreef maar dat hij geen stuurcorrecties maakte of remde. Ook heeft een cardioloog verklaard dat na onderzoek is gebleken dat de man hartinfarcten heeft.

geldig rijbewijs

Gezien de ziektegeschiedenis en de bevindingen heeft de cardioloog flauwvallen als zeer aannemelijke oorzaak voor het ongeval  genoemd. De man stond onder controle van een cardioloog, nam zijn medicatie, had nooit eerder merkbaar hartproblemen ervaren en beschikte ook over een geldig rijbewijs.

De rechtbank is van oordeel dat onder deze omstandigheden aan verdachte in strafrechtelijke zin geen verwijt te maken valt. Dit betekent dan ook dat verdachte wordt vrijgesproken van een overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet, omdat het bestanddeel ‘aanmerkelijke schuld’ niet kan worden bewezen.

De officier van justitie dacht er anders over.  De officier had 200 uur werkstraf geeist. (rechtbankblog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.