Fraude met omroepgelden eis gevangenisstraf

NMO_logoROTTERDAM – De officier van justitie eist 20 maanden cel tegen 2 hoofdverdachten van fraude met subsidies voor de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Joodse Omroep. Het gaat om een filmmaker en de voormalig directeur van de NMO. Het totale fraudebedrag is 600.000 euro.

NMO

De NMO en de Joodse Omroep maakte gebruik van publieke gelden om radio- en televisieprogramma’s te maken.  De omroepdirecteur van de NMO en een filmmaker tussen 2004 en 2008 valse subsidie aanvragen hebben ingediend voor diverse filmproducties bij subsidieverstrekkers. In de aanvragen zouden de kosten voor het maken van de films valselijk zijn opgehoogd om meer subsidie binnen te halen. Zij zouden hiervoor documenten hebben vervalst en maakten ‘side letters’ op. De omroepdirecteur verleende de filmmaker opdrachten en ontving hiervoor steekpenningen.

zoon

Behalve de subsidiefraude heeft de voormalig omroepdirecteur volgens het OM ook nog belastingfraude gepleegd. Daarnaast was hij volgens het OM betrokken bij het opstellen van circa 55 fake-facturen door het bedrijf van zijn zoon. Dat bedrijf stuurde valse facturen voor diensten of prestaties die in werkelijkheid niet waren verricht.  Hij betaalde zijn zoon en schoondochter enkele tienduizenden euro’s voor het meewerken aan deze constructie.

Het OM noemt de fraude met de subsidiegelden ernstig: “Zij hebben zich verrijkt met tonnen overheidsgeld” zei de officier van justitie op zitting: “Subsidieverstrekkers moeten erop kunnen vertrouwen dat subsidieaanvragen en documenten kloppen. Door te frauderen kun je het stelsel ondermijnen en dan verpest je het voor eerlijke filmmakers”.

De filmmaker was lange tijd spoorloos en heeft zich aan het onderzoek onttrokken. Tegen hem eiste de officier 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
De ex-directeur van de NMO heeft de fraude volgens het OM mogelijk gemaakt: “Juist van iemand op een dergelijke positie mag je verwachten dat hij integer is. De omroepdirecteur heeft dat vertrouwen ernstig beschaamd.”  Tegen de omroepdirecteur eiste het OM 20 manden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De zoon en schoondochter hoorden werkstraffen tegen zich eisen. (rechtbankblog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.