7 Verdachten gedwongen prostitutie minderjarig meisjes eisen tot 3,5 jaar

lelystad.jpgLELYSTAD – De officier van justitie eist straffen tot 3,5 jaar tegen 7 verdachten die 2 minderjarige prostituees hebben uitgebuit.

mensenhandel

De mensenhandelzaak kent twee slachtoffers. Minderjarige, kwetsbare meisjes van destijds 16 en 17; de een was weggelopen uit een inrichting, de ander gaf uiteindelijk de hoop op: “ik was goedkoop en dat zou de rest van mijn leven zo blijven”.

loverboy

De werkwijze was steeds hetzelfde. Een van de jongens ging een relatie met het meisje aan en zei na verloop van tijd dat ze geld kon verdienen door met mannen te ‘praten’ of te ‘daten’. Zo werd ze er geleidelijk toe gebracht om prostitutiewerkzaamheden te verrichten.

seksadvertentie

Er werden kinderporno foto’s gemaakt voor seksadvertenties. De meisjes kregen van de vrouwelijke verdachten instructies over het werk of zij stelden hun huis ter beschikking. De mannen regelden de afspraken en de meisjes moesten de verdiensten afstaan.

vermist

In het geval van het 16-jarige meisje duurde de uitbuiting twee dagen. Op 12 februari 2013 werd aangifte gedaan van vermissing; op 14 februari 2013 slaagde de politie erin het meisje op te sporen. In die twee dagen zijn er foto’s gemaakt, advertenties geplaatst op internet en heeft het meisje seks moeten hebben met circa vijf mannen. Haar simkaart heeft ze onder dwang doormidden gebroken en het geld had ze moeten afgeven.

agressief

In het geval van het 17-jarige meisje gaat het om een langere periode, van 1 mei tot 7 juli 2013. In die periode had ze ongeveer 163 klanten in diverse hotels of bij mannen thuis en liet ze een tatoeage zetten. Van het geld mocht ze nauwelijks iets zelf houden en de mannelijke hoofdverdachte gedroeg zich agressief en bedreigend tegenover haar.

Rechten van het Kind

In haar requisitoir noemde de officier van justitie het Verdrag ter Bescherming van de Rechten van het Kind. Ook al moet in een strafzaak de basis voor een veroordeling gevonden worden in het Nederlandse strafrecht, dan nog kun je dat verdrag niet negeren. Heel duidelijk is bepaald dat kinderen beschermd moeten worden tegen seksueel misbruik en seksuele exploitatie. In deze zaken is echter ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke vrijheid en de lichamelijke integriteit van de meisjes en dit moet de verdachten zwaar worden aangerekend.

officier

Tegen de hoofdverdachte in beide zaken eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 3,5 jaar onvoorwaardelijk. Tegen de andere verdachte in beide zaken, de man die de rol van chauffeur vervulde, werd 30 maanden celstraf geëist waarvan tien voorwaardelijk. Tegen de twee ‘loverboys’ eiste de officier celstraffen van 31 maanden waarvan zes voorwaardelijk voor de meerderjarige verdachte en 12 maanden jeugddetentie waarvan 6 voorwaardelijk voor de minderjarige verdachte. De vrouw die het 16-jarige meisje instructies gaf, hoorde een celstraf tegen zich eisen van 15 maanden waarvan vijf voorwaardelijk. De overige twee verdachten die betrokken waren bij het maken en verspreiden van de foto’s hoorden celstraffen van tien en twaalf maanden eisen waarvan de helft voorwaardelijk.

Morgen komen de advocaten aan het woord. (rechtbankblog)

lees ook

18 februari 2013 Gedwongen prostitutie minderjarige  inhoudelijke in april

7 oktober 2014 Gedwongen prostitutie minderjarige meisjes zaak aangehouden

8 mei 2014 Gedwongen prostitutie minderjarige meisjes raadkamer

28 april 2014 Gedwongen prostitutie minderjarige meisjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.