De man die de politie belde dat hij zijn vrouw had vermoord verdient jaren terug in hoger beroep

hof-arnhem-leeuwarden.jpgARNHEM – De advocaat generaal eist 12 jaar gevangenisstraf  tegen de 56-jarige Marinus A.  die op 10 juni 2012 in Maarn zijn 45-jarige echtgenote om het leven heeft gebracht door haar met een koevoet op het hoofd te slaan en haar vervolgens aan haar lot over te laten. De verdachte kreeg van de rechtbank 15 jaar wegens moord.

spijt

De verdachte heeft spijt betuigd voor zijn daden, maar heeft volgens de advocaat-generaal tegelijkertijd telkens wisselend verklaard: hij zegt telkens helderheid te willen verschaffen over hetgeen is gebeurd, maar komt steeds met andere versies van ,,de waarheid’’ op de proppen. ,,Mij bekruipt de gedachte dat verdachte tot op de dag van vandaag nog steeds niet het complete en echte verhaal heeft verteld’’, aldus de advocaat-generaal. Dat recht heeft een verdachte, maar voor degenen die het slachtoffer dierbaar was, is dit ,,uitermate onbevredigend’’. De advocaat-generaal: ,,Als het inderdaad zo is dat verdachte de ware toedracht van het overlijden van het slachtoffer niet heeft prijsgegeven, dan is dat iets waar hij rest van zijn leven mee zal moeten leven.’’ Verdachte en slachtoffer hadden samen drie kinderen.

kruis

De verdachte heeft onder meer verklaard dat er tijdens de bewuste avond en nacht spanningen tussen hem en zijn echtgenote waren, waarbij bij hem ,,de spanningen en frustraties steeds verder opliepen’’. Op de slaapkamer zou zijn vrouw hem in zijn kruis hebben geslagen, waarop hij haar met het breekijzer zou hebben geslagen. Zowel de koevoet als de door hem gebruikte handschoenen zouden al in de slaapkamer hebben gelegen. Het slachtoffer lag in bed toen zij meermalen met de koevoet werd geslagen.

Een onaannemelijke verklaring, oordeelt de advocaat-generaal, die ervanuit gaat dat de verdachte de koevoet en de handschoenen uit de schuur heeft gehaald, met het vooropgezette plan zijn echtgenote daarmee van het leven te beroven. Toch ontbreekt in de visie van het OM het doorslaggevend bewijs voor de voorbedachte raad, mede als gevolg van de wisselende verklaringen die de verdachte over de voor zijn vrouw fatale uren heeft afgelegd. De Hoge Raadheeft bovendien de afgelopen jaren zwaardere eisen gesteld aan de voorbedachte raad.

Een aantal omstandigheden duiden er voor het OM in elk geval op dat de verdachte berekenend te werk is gegaan. Het slachtoffer had mogelijk nog geleefd als direct na de klappen met de koevoet hulp was ingeroepen. De advocaat-generaal: ,,Dat heeft verdachte echter niet gedaan en het is keihard om te zeggen, maar hij heeft haar, zo lijkt het, mogelijk letterlijk laten stikken. Ondertussen houdt hij zichzelf bezig met het douchen, het opbergen van de koevoet en het schrijven van een brief. Dan belt hij de politie, maar ook dan weigert hij nadere gegevens te verstrekken over wie hij is, wie het slachtoffer is en waar het slachtoffer is. Op de vraag van de hulpofficier aan wie verdachte wordt voorgeleid of hij zeker weet dat het slachtoffer is overleden informeert hij naar de tijd. Als hij dan hoort dat het half zes in de ochtend is zegt hij: ‘Dan is die dood” . Niet bepaald iemand die zich bekommert om zijn slachtoffer.’’ Arrest 24 april. (rechtbankblog)

lees ook

4 november 2013 Hof op zoek naar een forensisch deskundige voor de man die de politie belde nadat hij zijn vrouw had vermoord

1 juni 2013 De man die de politie belde nadat hij zijn vrouw had vermoord in hoger beroep

23 januari 2013 De man die de politie belde nadat hij zijn vrouw had vermoord, blijft 15 jaar binnen.

9 januari 2013 Man die de politie belde nadat hij zijn vrouw had vermoord wilde niet alleen zijn

12 december 2012 Uitstel in de zaak tegen de man die de politie belde nadat hij zijn vrouw had vermoord

20 september 2012 Het verdriet van de familie van de man die de politie belde nadat hij zijn vrouw had vermoord

21 juni 2012 Drie maanden voorarrest erbij voor man die politie belde na moord op vrouw

13 juni 2012 Man die politie belde na moord op vrouw blijft binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.