In hoger beroep hogere straf geëist voor doden 74-jarige vriendin in Hilversum

ARNHEM – De advocaat-generaal  eist tegen een inmiddels 81-jarige man uit Hilversum. Hij heeft zich in de visie van het OM schuldig gemaakt aan het doden van zijn 74-jarige vriendin op 30 juli 2014 in Hilversum door haar met een wijnfles tegen het hoofd te slaan en haar negen maal met een mes in de borst te steken. De volgende ochtend trof de thuiszorgmedewerkster de vrouw dood aan.

Na het overlijden van zijn echtgenote begin 2013 kreeg de man in de zomer van 2013 een relatie met het slachtoffer. Aanvankelijk ging dit goed maar na verloop van tijd verslechterde de relatie. Hij voorvoelde dat zij er een punt achter wilde zetten en had pillen klaargezet. Toen zij op de bewuste avond aangaf dat ze elkaar niet meer moesten zien, sloegen bij hem de stoppen door. Ook hij werd de volgende ochtend gevonden in kritieke toestand na het innemen van de pillen. Aangezien het huis was afgesloten en er verder niemand in de woning was, moet hij degene geweest zijn die heeft geslagen met de wijnfles en de steken heeft toegebracht. Dat blijkt ook uit het sporenonderzoek, aldus de advocaat-generaal.

De rechtbank veroordeelde de man, conform de eis van deofficier van justitie, tot acht jaar cel voor doodslag. Deverdachte stelde hoger beroep in.

De advocaat-generaal is ook van mening dat sprake is van doodslag maar wel een doodslag met trekken van voorbedachte raad en dus trekken van moord. ‘Verdachte heeft zich voorbereid op een afscheid van zijn vriendin. Hij heeft daartoe pillen klaar gezet voor het geval zij hem daadwerkelijk zou verlaten. Ook lag er een mes klaar. Hij heeft de voordeur op het nachtslot gedaan en andere ramen en deuren vergrendeld. Toen zij werkelijk een einde aan de relatie wilde maken is hij ontstoken in woede en heeft haar met een fles zo hard op het hoofd geslagen dat zij hard op de grond is gevallen en waarschijnlijk niet meer dan haar arm nog heeft bewogen. Verder heeft hij meermalen op haar ingestoken met een mes.”

Een langere celstraf dan die door de rechtbank is opgelegd doet, wat de advocaat-generaal betreft, recht aan de ernst van het feit, de mate van geweld en de persoonlijke omstandigheden. “Voorop staat de ernst van het feit en of een verdachte heel jong is of op leeftijd, dat maakt wat het OM betreft een feit niet meer of minder ernstig of een dader meer of minder strafbaar. De afgelopen tijd zijn er meerdere verdachten geweest die al meer op leeftijd waren. Voor hen zijn geen bijzondere voorzieningen. Een gevangenis is op niemand specifiek ingericht. Er is echter een behoorlijke variëteit aan inrichtingen. En voor de meeste verdachten en veroordeelden is het niet de plek waar ze graag vertoeven. Ook in geval iemand ziek is, kan een penitentiair ziekenhuis een oplossing zijn. En of iemand dan in detentie overlijdt kan zowel bij een jongere als een oudere gebeuren en is niet maatgevend voor de hoogte van de straf. Op basis van de gedragskundige rapportages is op te merken dat bij verdachte slechts sprake is van een geringe mate van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Verder is er een verhoogde kans op recidive. Een langere celstraf dan die door de rechtbank is opgelegd, is hier dan ook op zijn plaats.”

Uitspraak 2 weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *