De ene vrijspraak is de andere niet

20140211_160352-ERASER (1)UTRECHT  – Politierechter Ebbens spreekt de 24-jarige Farid vrij. Farid is gefilmd toen hij bij voetbalclub een kleedkamer binnenliep waar hij niets te zoeken had. Uit deze kleedkamer van een jeugdelftal verdwenen vier telefoons.  Farid staat op camera met een telefoon. Farid is een Marokkaan met een strafblad. Kassa zou je denken.

Deze week werd bekend dat tien procent van de zaken een vrijspraak oplevert. Dat is een forse stijging. Het OM reageerde met een persbericht waarin mogelijk oorzaken staan opgesomd. Ik heb deze week twee vrijspraken bijgewoond. Ik was ervan overtuigd dat beide verdachten allebei schuldig waren. Ik ben het eens met de officier die gevangenisstraf eiste. Maar ik begrijp de vrijspraak.

Farid vertelt aan het begin van de zitting dat hij zoets nooit zou doen omdat hij in een proeftijd liep. Hij is een speler van een bezoekende club en hij wist niet direct de weg  in het sportcomplex. Hij zocht een kleedkamer met toilet.

Hij liep dicht langs de jassen volgens de beelden. De jassen bewegen.  De officier vindt het genoeg. Zij eist een maand cel voor de nieuwe diefstal en twee maanden voorwaardelijk uitzitten.

Ik ken genoeg rechters die Farid hierop volkomen terecht veroordelen. Als hij niet naar de zitting was gekomen, was hij zeker veroordeeld. Toch ontspringt Farid de dans dat dankt hij aan zijn advocate Boukje  Molleman die genoeg stukjes in de weegschaal legt om de balans te doen omslaan.

Zij doet haar beklag over de beelden die zijn uitgekeken door een medewerker van de voetbalclub en niet door de politie. Het is op papier onduidelijk uit welke kleedkamer die telefoons zijn gejat. Dat is waar maar er zijn genoeg rechters  die Farid zouden veroordelen.

De advocate biedt toekomstperspectief Farid is inmiddels keurmeester. Hij  heeft de afgelopen anderhalf jaar vier diploma’s autotechniek gehaald. Als hij nu drie maanden moet gaan zitten is het klaar.  Die persoonlijke omstandigheden zaaien net voldoende twijfel

Rechter Ebbens spreekt Farid vrij en hoewel dit ongetwijfeld volkomen onterecht is, is dit voor de maatschappij de beste oplossing.

In dezelfde week spreekt de meervoudige kamer de 50-jarige Djamill. vrij. Zijn nichtje, nu een jonge vrouw van 21 jaar oud, beschuldigt hem van ontucht. Hij zou haar hebben verkracht toen ze 14 was.. Haar tweelingzusje is getuige. Die lag in het stapelbed. De rechtbank vindt de verklaringen van de zusjes teveel uiteen lopen.

Djamill zou zijn veroordeeld als de gevolgen niet zo groot waren geweest. Hij zou moeten worden uitgezet naar Afghanistan en dan zijn de gevolgen van een rechterlijke beslissing heel groot. Dan wordt er wel heel precies gekeken naar het bewijs. Daarvoor was er tegen Djamill, zoals in vrijwel elke zedenzaak, te veel onduidelijk. (rechtbankblog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.