De ene monstrans is de andere niet deel 2

museumgouda-monstrans.jpgARNHEM –  De advocaat generaal eist celstraffen van acht en zeven jaar tegen  een 51-jarige man uit Diemen en een 51-jarige man uit Amsterdam. In de visie van het OM hebben ze zich schuldig gemaakt aan een reeks zware strafbare feiten waaronder museumroven en meerdere ram- en plofkraken.

De man die de hoogste straf tegen zich hoorde eisen heeft zich in de visie van het OM schuldig gemaakt aan tien strafbare feiten. Het gaat hierbij om het voorbereiden van ram- en plofkraken in de periode maart tot medio juni 2013, een ramkraak op een juwelier in Roosendaal op 11 mei 2011 waarbij sieraden uit de vitrine zijn meegenomen, het wegnemen van een monstrans uit het museum in Gouda door de deur op te blazen en met een moker de vitrine in te slaan op 21 maart 2012, het wegnemen van meerdere schilderijen uit het stadsmuseum in Ijsselstein in de nacht van 10 op 11 mei 2009 en het aanwezig hebben van hard- en softdrugs. Bij de andere verdachte gaat het om zeven strafbare feiten waaronder eveneens het voorbereiden van ram- en plofkraken in de periode maart tot medio juni 2013 en het wegnemen van meerdere schilderijen uit het stadsmuseum in Ijsselstein in de nacht van 10 op 11 mei 2009.

Verder worden beide mannen verdacht van het voorhanden hebben van (volautomatische) wapens en munitie en deelname aan een criminele organisatie die zich bezig hield met onder andere plof- en ramkraken en inbraken.

De rechtbank legde celstraffen van zes en vier jaar op na eisen van de officier van justitie van eveneens acht en zeven jaar. Het OM en de verdachten stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak van de diefstal bij het museum in Ijsselstein en de strafoplegging door de rechtbank.

De advocaat-generaal vindt dat de opgelegde straffen door de rechtbank onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten. “Het gegeven dat het bij beiden zoveel strafbare feiten zijn, geeft extra reden tot zorg en vormt aanleiding tot de hogere strafeisen. Ook de proceshouding van de verdachten baart zorg. Er is geen enkel aanknopingspunt te veronderstellen dat verdachten hun leven beteren als ze weer vrij zijn. Het betreft hier beroepscriminelen zonder respect voor andermans eigendommen. De samenleving dient zo lang mogelijk passend tegen deze verdachten te worden beschermd.”

De advocaat-generaal vorderde eveneens bij verdachten hetafpakken van het wederrechtelijk verkregen voordeel en ontnemingsmaatregelen op te leggen van respectievelijk ruim € 88.000 en ruim € 1.400.

Uits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.