Het uitgestelde martelaarschap van Rogier M.

 

foto jurgen

Een vreemd soort wedstrijd tussen krakers en het openbaar ministerie

Door Jurgen Swart

De 32-jarige Rogier is de afgelopen jaren zo vaak in de rechtbank geweest dat hij uit zichzelf rekening houdt met het opstapje voor de tafel van de politierechter. Rogier is het slimme beschaafde gezicht van krakend Utrecht. Hij is afgestudeerd in de praktijk juridisch geschoold en het wandelend pr-bureau van de kraakbeweging die veel vreemde vogels onderdak biedt.

historisch

Rogier schreef geschiedenis door zich bij de historische ontruiming van het pand aan de Wilhelminalaan in Utrecht vast te ketenen. Die ontruiming is een keerpunt in de Nederlandse kraakgeschiedenis. Het was de eerste en voorlopig laatste dat de politie met de nieuwe kraakwet in de hand een pand binnenstormde. Die ontruimingen werden voorlopig afgekeurd door het Gerechtshof. Krakers moesten eerst naar de rechter kunnen, vond dat hof. Treurig voor het openbaar ministerie dat met die nieuwe kraakwet van die eindeloze rechtszaken hoopte af te zijn.

wethouder

Die nieuwe kraakwet leidde tot een vreemd soort wedstrijd tussen krakers en het openbaar ministerie in Utrecht. Want terwijl een arme Utrechtse wethouder nog verklaarde dat hij geen zin had om panden te ontruimen, klopte de politie al op de deur van het voormalig KPN-pand. De krakers reageerden met tomaten en lege flesjes en de politie ging het pand binnen. Dat mocht bij nader inzien allemaal niet maar die krakers zijn er wel uitgehaald en gearresteerd.

anoniem

Het openbaar ministerie in Utrecht komt zo daadkrachtig in de krant. Maar ook voor de krakers biedt deze wet een kans om veel publiciteit te trekken. Rogier wordt vrijgelaten omdat de politie zijn naam kent, maar een anonieme kraker zit tot de zitting nog vast omdat het openbaar ministerie bang is dat hij ervan door gaat. Politierechter L. de Weerd doet niet mee aan wedstrijdjes en laat deze kraker al tijdens de zitting vrij.

simpel

De Utrechtse krakers zijn ondertussen druk bezig hun plekje in de kraakgeschiedenis opeisen. Ze organiseren demonstraties bij de rechtbank en de zalen zitten stampvol sympathisanten die zich verder keurig gedragen. Rogier maakt de hele dag grappen en grollen. Hij eist zelfs zijn sleutel terug. Maar nu kraken strafbaar is, gaat de zitting daar niet over. Kraken is gewoon een strafbaar feit dat heel simpel te bewijzen is. ‘Ze hadden u er misschien niet uit mogen gooien maar u was wel strafbaar’, luidt de redenering van de officier. De officier eist vijf weken cel tegen de anonieme kraker en tachtig uur werken tegen Rogier.

idealen

Rogier maakt meteen duidelijk dat hij niet van plan is om te gaan werken voor de samenleving. Daarop eist de officier veertig dagen cel. Hij biedt Rogier de kans om als eerste kraker het gevang in te draaien voor zijn idealen.

Ook daar voelt rechter De Weerd helemaal niets voor. Deze politierechter doet niet aan martelaars. Verdachten bepalen niet wat voor straf ze krijgen, vindt de rechter. Hij is milder tegenover de krakers omdat de ontruiming ten onrechte was. Hij geeft de zes krakers die zich volgens hem schuldig hebben gemaakt allemaal dezelfde straf. Veertig uur werkstraf. Gelijke monniken gelijke kappen gedrag lijkt ook meer in overeenstemming met de oude krakersidealen.

Rogier kondigt aan dat hij niet zal gaan werken. Hij gaat liever twintig dagen de cel in, belooft hij. Maar eerst gaat hij met zijn hele circus in hoger beroep. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.