Istvan blijft een ochtendje thuis

Utrecht-20120322-00145

UTRECHT – Istvan verschijnt niet op de zitting bij de politierechter. Deze eerste mooie lentedag lijkt de voorbode van een hele mooie zomer, want hoe warmer het weer hoe leger de zalen in het gerechtsbouw.

De 33-jarige Istvan had waarschijnlijk niet meer de puf om een briefje te schrijven. De politierechter zou hem toch niet geloven. Istvan wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte. Een verdachte hoeft ook niet naar de rechtbank te komen. De zaak wordt dan bij verstek behandeld. Alleen krijgt de officier compleet zijn zin als de verdachte niet verschijnt en dat is niet altijd een goed idee.

overlijdensadvertentie

Istvan meldde zich steeds ziek bij zijn werkgever een school. Zijn echtgenote schreef zelfs briefjes dat ze hem thuis hield. Hij vroeg ook zorgverlof voor zijn moeder. De school vroeg bewijzen. Istvan produceerde  zonder problemen een attest van een arts en een overlijdensadvertentie. In de brief stond een schrijffout hartfalen had Istvan met een ‘v’ geschreven. Na deze vreemde fout voor een leraar Nederlands, ging de school op onderzoek uit. De moeder bleek springlevend en in goede gezondheid. Ook de onderwijsbevoegdheid van Istvan bleek vervalst.

kil en stuitend

Istvan heeft, met een grote draai weliswaar, alles bij de politie bekend. ‘Kil en stuitend’,  noemt officier Esbir Wildeman het gedrag van Istvan. ‘Hij spant iedereen voor zijn karretje. De school heeft 300 uitvaluren en een jaar lang een onbevoegde leraar voor de klas gehad’, zegt de officier. Hij eist 40 uur werkstraf. Rechter Kranenbroek vindt het zeer mild. Maar omdat Istvan een compleet blanco strafblad heeft, gaat ze niet over de eis heen. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.