Een paria van de samenleving door een hennepoogst

Utrecht-20120319-00136UTRECHT – ‘Zelfs bij mijn 77-jarige moeder hebben ze de elektriciteit afgesloten omdat ik daar even woonde. Mijn zus krijgt een rode kaart door de bus met de vraag of ik daar woon.’ De 47-jarige Rob uit al zijn woede met grote gebaren tegen politierechter Perrick. Hij is zijn huis en uitkering kwijt. Op al zijn waardevolle spullen ligt beslag. Hij moet nog 20.000 euro aftikken voor gestolen stroom. En nu staat ook nog bij de strafrechter voor het telen van hennep.

schulden

Zijn verhaal is standaard. Iemand anders heeft de plantage aangelegd en voordat hij kon oogsten was de politie al binnengevallen. Rechter Perrick  hoort dit soort verhalen de hele ochtend. De meeste hennepklantjes hebben alleen grote schulden. Rob is de enige met een fors strafblad.

Rob werd na een anonieme tip opgepakt met een arrestatieteam omdat hij vuurwapengevaarlijk zou zijn. Tweehonderd planten vond de politie en de stroom was volgens de deskundigen van de elektriciteitsbedrijf gevaarlijk omgeleid. De politie leidde uit het stof op de apparaten af dat er vier oogsten waren geweest.

gerechtshof

De officier van justitie gelooft dat ook wel. Maar omdat het gerechtshof heeft bepaald dat er meer bewijs moet zijn dan een beetje stof, beperkt de officier het in de strafmaat tot een enkele oogst. De officier eist vijf maanden cel en ruim 8000 euro ontneming.

Advocaat Willem den Daas kent die eerdere jurisprudentie natuurlijk ook. Hij probeert het zo uit te leggen dat ook die ene oogst niet bewezen kan worden. Stof ligt overal zelfs in de rechtbank,  argumenteert hij. Maar daar krijgt hij de rechter niet mee om. Wel legt Perrick twee van de vijf maanden voorwaardelijk op omdat Rob door al zo hard is aangepakt. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.