Het softdrugsbeleid in een notendop

marihuana-bg__1__reasonably_small UTRECHT – Bij die growshops zie je alleen maar dure BMW´s. Die  coffeeshophouders verdienen veel geld. Alleen bij mensen die toch al met hun rug tegen de muur staan, zoals ik, valt de politie binnen. Zo vat de 47-jarige Andre bij de politierechter het Nederlandse gedoogbeleid even samen.

hennepplanten

De politie vond dat hij de stroom voor zijn plantage veilig had aangelegd, vertelt Andre met een zekere trots als de politierechter Wagenmakers over brandgevaar begint. De officier heeft een ontneming van 10,000 euro aangekondigd. Andre klaagt nog even door over zijn eigen financiële ellende.

werkstraf

Dit is niet de plek om over het Nederlandse gedoogbeleid te discussiëren, zegt officier Wooldrik aan het begin van haar pleidooi. Maar haar eis is erg aardig. Ze vraagt 60 uur werkstraf en 1800 euro ontneming, Dat zal Andre niet gedacht hebben toen hij een uur eerder de rechtbank binnen liep.

overlast

Rechter Wagenmakers neemt wel de tijd, en dat zal Utrechtse advocatuur verrassen, om het Andre rustig uit te leggen: Drugs zijn verboden, maar dat verbod is niet te handhaven. Om de overlast zoveel mogelijk te bepreken is het gedoogbeleid verzonnen. Gevaarlijke plantages worden aangepakt, vertelt de rechter.

gesloten

En als coffeeshophouders de fout in gaan, moeten ze ook voorkomen, vervolgt Wagenmakers. Dan gaat het over hele andere bedragen. En een collega bestuursrechter van mij heeft net een grote coffeeshop gesloten, besluit hij. Wagenmakers doet er voor de zekerheid 2 maanden voorwaardelijk bij, Want Andre is la eerder veroordeeld. Andre ziet razendsnel af van hoger beroep. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.