Na veel tijdverlies dwangverpleging

utrecht2012032700147_thumb3 UTRECHT – De rechtbank legt Ronald van H. tbs met dwangverpleging op. De 45-jarige Van H was veroordeeld tot een voorwaardelijke tbs maar omdat hij heeft geprobeerd om een medewerker van een psychiatrische kliniek, te wurgen vindt de rechtbank het nodig om dwangverpleging op te leggen. Van H, heeft poging tot doodslag gepleegd op een agent.

hardnekkig

Zo eindigt een langdurige rechtszaak die een jaar geleden afgerond had kunnen zijn als de rechtbank direct naar de psychiater en de officier had geluisterd. De psychiater zag tbs met dwangverpleging als de enige mogelijkheid vanwege de ernstige en hardnekkige psychiatrische problematiek, de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid en het hoge risico op recidive.

onwil

Die psychiater noemde voorwaardelijke tbs onhaalbaar, gezien het gebrek aan motivatie en ziekte-inzicht  en de onwil van om aanwijzingen van de hulpverlening op te volgen.Na een nieuwe rapportage van nieuwe deskundigen koos de rechtbank toch voor een voorwaardelijk tbs. De verdachte zou zich aan de voorwaarden houden ook als hij in een kliniek zou worden opgenomen. De reclassering zag mogelijkheden voor begeleiding en behandeling  in aansluiting op een klinische behandeling.

crisisafdeling

In die kliniek ging het fout. Van H,. werd  overgeplaatst naar de crisisafdeling. Op die crisisafdeling probeerde hij ene sociotherapeut te wurgen. De officier vroeg opnieuw om dwangverpleging. De raadsman Bo Tieman betoogde dat het niet goed is gegaan omdat Van H. niet op de juiste plek zat. Voor omzetting naar een dwangverpleging is nog veel te vroeg, vond de advocaat.

Maar de rechtbank vindt het noodzakelijk om de vordering van de officier van justitie toe te wijzen. (jurgenswart.wordpress.com)

lees ook

1 oktober 2012 Dwangverplgeging in het verschiet voor verdachte die met zelfmoord dreigde

24 februari 2012 Rechtbank voorkomt zelfmoord

10 februari 2012 Als ik tbs krijg, pleeg ik zelfmoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.