Missing trader

panUTRECHT – FIOD vond miljoenen euro’s op een woonwagenkamp. Die miljoenen waren onderdeel van een ingenieuze witwasoperatie. De officier van justitie Berlage noemt het witwassen maatschappij ontwrichtend. Zij eist 2,5 jaar cel.

nultarief

Op de dagvaarding staat het witwassen van 20 miljoen euro en 4 miljoen euro belastingfraude. Johan  verkocht keukengerei zoals potten en pannen. Dat spul kwam uit China. Hij leverde het door naar Spanje en Italië. Hij mocht een nultarief rekenen en hij stak de btw in zijn zak.

missing trader

Het Spaanse bedrijf leverde de spullen vervolgens op papier door naar een missing trader. Een missing trader is of een bestaand bedrijf waarvan het btw nummer is gekaapt en dat van niets weet of een missing trader is een compleet verzonnen bedrijf. De fiscus controleert  in principe niet omdat de goederen naar een bestaand btw-nummer zijn geleverd. De goederen verdwijnen in die missing trader en alles lijkt in orde.

contant

Maar Johan verkoopt zijn goederen volgens door aan mensen die geen bonnetjes of rekeningen willen. Hij kan ook nog goedkoper zijn, want hij heeft de btw al weggewerkt. De chauffeurs van Johan komen met bergen contant geld binnen. Johan laat zijn vrouw en zijn personeel naar Spanje vliegen. Zij storten het geld op de rekening van het Spaanse bedrijf. Het Spaanse bedrijf betaalt zijn rekeningen aan Johan en alles lijkt nog steeds  in orde. Dat ging jarenlang goed.

Schiphol

Totdat de vrouw van Johan met een zak vol geld wordt aangehouden op Schiphol. Op het kamp waar Johan woont, vindt de politie miljoenen euro’s. De politie ontdekt dat het Spaanse bedrijf niet meer voorstelt dan een brievenbus.  De  missing traders waar de goederenstroom eindigt, weten echt van niets. De echte goederenstromen zijn een beetje terug te vinden met  tachograafschijven van de chaufferen.

Volgens advocaat Jan Boone is de officier compleet in de war. De spullen zijn naar het buitenland gebracht en daarmee is het klaar voor Johan. Johan hoeft niet te controleren wat er in het buitenland met die spullen gebeurt. Op 6 december is de uitspraak in de zaak tegen Johan en 6 medewerkers. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.