Moordzaak Ekkersweijer advocaat wil rechter commissaris horen als getuige

PvJ_reasonably_smallDEN BOSCH – Advocaat Willem Jan Ausma wil een rechter- commissaris van de rechtbank Den Bosch als getuige ondervragen in de Ekkersweijerse moordzaak. Ausma verdedigt in die zaak de 51-jarige Johan S., die in 2002 bij visvijver Ekkersweijer in Son een xct-producent zou hebben geliquideerd.

coldcase

Een coldcaseteam heropende in 2009 het onderzoek naar de moord op xtc-maker Mohamed Yaacoubi. S. zat in Duitsland in de cel maar zijn dna was gevonden op een sigarettenpeuk. Een anonieme getuige en de ex-vriendin van S. hebben verklaard dat hij de moord heeft bekend. S. noemt dat onzin. Maar de rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem op 9 juli 2012  tot 18 jaar gevangenisstraf.

bedreigingen

De anonieme getuige is in deze zaak van doorslaggevend belang. Advocaat Ausma wil deze getuige ondervragen. De getuige wilde dat niet omdat hij zich bedreigd voelde. De rechter commissaris (rc) zag echter geen reden om de getuige als een bedreigde getuige te beschouwen. Maar de raadkamer dacht er anders over.

verdedigingsbelang

De rechtbank vindt dat het verdedigingsbelang voldoende is gewaarborgd omdat Ausma de bedreigde getuige schriftelijke vragen heeft mogen stellen. Maar volgens Ausma zijn die vragen slecht of niet beantwoord. Hij wil van de rc weten waarom deze vond dat de getuige niet in gevaar was. Het hof beslist over 2 weken. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.