Carnavalsmoord IJsselstein een puzzel voor de rechtbank

Utrecht-20120424-00168UTRECHT – Iedereen is er weer. De zaal zit vol voor de uitspraak van de carnavalsmoord. De uitspraak is altijd een vreemd soort reünie. Iedereen kent elkaar een beetje en ziet elkaar hierna echt nooit meer. Ronnie L. is er om het vonnis van de rechtbank aan te horen.

puzzel

Rechter Marieke Engbers neemt de de carnavalsmoord  een puzzel voor de rechtbank omdat niemand heeft gezien dat er gestoken is. Zij mag in het openbaar de stukjes op de juiste plaats leggen. Uit haar woorden wordt langzaam duidelijk hoe erg de rechtbank het vindt.

Het golft een beetje door de zaal.  Engbers zegt eerst dat de zaak afhangt van getuigen, en dat de rechtbank zich realiseert dat die getuigen in de carnavalsnacht stomdronken waren of stijf stonden van drugs. Dat klinkt als een opmaat naar een vrijspraak, maar dat is het niet.

De rechtbank gebruikt alleen getuigenverklaringen die zijn verankerd in ander bewijs. Met die verankering zijn de 3 rechters wel creatief mee aan de slag geweest. Ronnie wordt ook aan zijn eigen ontkenning opgehangen.

mes

Engbers vervolgt  dat Ronnie L. thuis een mes heeft gehaald. Daar zit de voorbedachten rade, zegt Engbers. Dat betekent moord. En op moord staat meer dan de 10 jaar die de officier heeft geëist.  Ronnie ging met het mes terug. Hij wordt weer opgejaagd en even later ligt Tim van Dijk dood in de steeg.

Alleen Ronnie L. kan dat gedaan hebben, zegt rechter Engbers. Het ontbrekende puzzelstukje heeft de rechtbank gevonden. L. heeft de volgende ochtend tegen 3 vrienden gezegd dat hij heeft gestoken.  Die vrienden hebben dat keurig tegen de politie verteld. De rechtbank noemt het moord. Maar zij vindt 10 jaar cel voldoende.

noodweer

De rechtbank zet nog wel een deur open naar eventueel noodweer. Misschien heeft Tim van Dijk hem wel zo in het nauw gebracht dat Ronnie moest steken, zegt de rechtbank. En Ronnie´s vriendin heeft volgens de dorpsroddel gezegd dat zij Ronnie onder het lichaam vandaan heeft gehaal. Maar voor een noodweer verweer Ronnie moet eerst bekennen. Dat is misschien een idee voor hoger beroep. Dat hoger beroep tekent advocaat Eduard Boekhorst direct aan. (jurgenswart/andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

13 december  Carnavalsmoord IJsselstein overal zat bloed van mijn broertje

9 november Carnavalsmoord IJsselstein geen sporen op mes

30 augustus 2012 Mes gevonden bij moordsteeg

21 augustus 2012 Rechtbank bootst carnaval na in IJsselstein

20 juli 2012 Carnavalsmoordrechtbank gaat op bezoek in IJsselstein

11 mei 2012 Dertig getuigen horen over carnavalsmoord

5 april 2012 Een verdachte carnavalsmoord blijft in de cel

1 maart 2012 Dertig dagen erbij voor verdachten carnavalsmoord

22 februari 2012 Twee verdachten carnavalsmoord blijven vast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.