Een gekwetste verliefde dokter met een dwangstoornis

MiddenNLUTRECHT – Hoe meer Roeland praat, hoe ongelooflijker zijn verhaal wordt. En de rechtbank laat hem praten. De 58-jarige keurige, welbespraakte man vertelt hoe zijn relatie met Suzanne zich ontwikkelde. Wat voor beroemde professor haar vader was. Dat haar vader haar onterfde omdat ze met Roeland samenwoonde. Dat hij hard studeerde voor hun toekomst. Hoe ze zijn hart brak, door keihard voor een ander te kiezen. Het klinkt niet raar. Totdat blijkt dat dit verhaal in 1978 speelt.

excuses

Al 35 jaar lang eist de bedrogen Roeland excuses. Na twintig minuten neemt rechter De Weerd het woord. Hij vertelt aan Roeland dat de rechtbank geen oordeel gaat vellen over het gedrag van Suzanne. De rechtbank is eraan gewend dat ieder verhaal 2 kanten kan hebben. Maar zelfs als het helemaal waar is, wat u zegt dan gaat de strafkamer van de rechtbank dat niet eisen van uw ex-vriendin. Roeland is zichtbaar teleurgesteld. Daar had hij blijkbaar toch nog op gehoopt.

chirurg

Vreemd genoeg heeft Roeland verder een erg succesvol leven geleid. Hij is bepaald niet verkommerd van liefdesverdriet. Hij is chirurg geworden en hij heeft een gezin met kinderen grootgebracht. Alleen bleef hij steeds brieven schrijven waarin hij op steeds dreigender toon excuses ging vragen. De rechters willen weten waarom hij schreef. Bij iedere brief dacht ik: dit is de laatste die ik schrijf voor ik zelfmoord pleeg, antwoordt Roeland. In dezelfde lange monoloog beweert hij ook dat zijn kinderen zijn levensverzekering zijn.

aangifte

De ex-vriendin deed pas na 20 jaar voor de eerste keer voorzichtig aangifte. Ze vertelde toen aan de politie dat ze eerst uit medeleven de brieven van Roeland had beantwoord. Roeland was daarna alleen maar meer gaan schrijven. Vervolgens had de vrouw de brieven genegeerd. Toen ze verhuisde bleef het een tijdje stil. Maar  een toevallige ontmoeting of de publiciteit rond de dood van haar vader, zorgde voor een nieuwe explosie in het brein van Roeland en de brieven kwamen weer binnen.

dwangstoornis

Toen  Roeland 3 jaar geleden zijn laatste belofte om niet meer te schrijven niet nakwam, zette zijn ex-vriendin aangifte door. Hij dreigde zelfs haar villa en haar auto op te blazen. De deskundigen stellen vast dat Roeland last heeft van een dwangstoornis en een depressieve stoornis. Roeland blijft op de zitting duidelijk maken dat hij nog steeds excuses wil. De officier eist daarom 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een contactverbod wegens stalking.

voorwaardelijk

Raadsman Rob Vermeer ziet geen bedreigingen en hij vraagt vrijspraak. De rechtbank ziet dat anders. De rechtbank weegt wel mee dat Roeland al 2 jaar niet meer heeft geschreven en zij denkt dat een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden met een compleet contactverbod de brievenstroom voorgoed zal stoppen. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.