Niet vogelvrij na 1 veroordeling

paleis-2_reasonably_small_thumbARNHEM – De advocaat generaal eist 40 uur werkstraf tegen een 45-jarige man uit Utrecht. De verdachte zou een cameraman van RTV Eemland ten onrechte hebben zwart gemaakt.

werkstraf

De Utrechter is op 1 juni door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur wegens smaad. In Utrecht vroeg de officier vrijspraak. Omroep RTV Eemland in Baarn ontving een jaar geleden een brief dat een cameraman die mee had gewerkt aan een programma over Sinterklaas 3 jaar gevangenisstraf had uitgezeten wegens een zedendelict. De leiding nam contact op met de cameraman. Deze ontkende de aantijgingen en hij deed aangifte wegens smaad.

ex-vriend

Het slachtoffer van die aanranding is de vriendin van de verdachte. Zij had eerder een relatie had met de cameraman. De vriendin zag de naam van de haar ex op de aftiteling van het programma. Ze werd boos omdat hij veroordeeld was wegens aanranding. De verdachte vertelde ook nog aan de politie dat hij vond dat zo iemand niet met kinderen mocht werken.

belang

De officier van justitie was oordeelde dat de verdachte de goede naam van de cameraman heeft besmeurd maar dit was volgens de officier van justitie om twee redenen niet strafbaar. De beschuldigingen waren juist en het was in het belang van de samenleving om de feiten bekend te maken.

Maar de cameraman was veroordeeld tot een lange werkstraf en bovendien ging het niet om ontucht met kinderen, zo kwam de politierechter toch tot een veroordeling. De rechter vond bovendien dat iemand die 1 keer is veroordeeld, niet de rest van zijn leven vogelvrij is.

hoger beroep

Onenigheid tussen de zittende en staande magistratuur lijkt een ideaal uitgangspunt voor hoger beroep. Maar het openbaar ministerie draait. Het om is het in tweede instantie eens met de rechterlijke macht. De advocaat van de verdachte hoeft bij het hof alleen het standpunt van de officier uit Utrecht te herhalen. De uitspraak is op 11 maart. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.