Verdachte verbetert rechter

rb_utrecht_thumb2UTRECHT – Dan moet je beter lezen, zegt Willem. Ik moet beter lezen, zegt politierechter Simone Wijna verbaasd. Ze kijkt omhoog. Ze is niet geïrriteerd maar wel erg verbaasd. Dat hoort zij niet elke dag in de rechtbank. Er zijn weinig verdachten die zoiets tegen rechter durven te zeggen. Ik lees hier in het dossier dat u zegt dat u heeft gescholden.

kanker

Ja maar dikke zwarte kankerkop, heeft Willem NIET gezegd tegen een toezichthouder. Ik gebruik het woord kanker niet, want een van mijn ouders is aan kanker overleden, zegt Willem. Willem weet niet hoe vaak deze smoes er door iedereen wordt bijgehaald. Dit is de meest gehoorde smoes in de rechtbank.

toezichthouders

Toezichthouders werken bij veel Nederlanders zwaar op de zenuwen. Maar voor iemand die vindt dat hij een rechter kan verbeteren,stelt een toezichthouder al helemaal niets voor. De vriendin van Willem liet haar hond los lopen op een plek waar dat niet mocht. Willem wil de bekeuring. Maar dat doen de toezichthouders niet. Die bekeuring is voor de vriendin van Willem,vonden zij.

Willem ontploft en bedreigt ze. De stadswachten bellen de politie. Willem holt ervan door en hij wordt door de politie letterlijk ingehaald. Volgens de agenten is Willem nog steeds kwaad. Willem kalmeerde. De stadswachten vertellen dat ze zijn uitgescholden en bedreigd.

voorwaardelijk

Willem is op het rechte pad na een verleden vol verslavingen en behandelingen. Hij heeft nog 2 maanden voorwaardelijk openstaan. Dat is het grootste probleem op deze zitting. Willem heeft wel tegenover de politie en toezichthouders dat hij aan een psychiatrische ziekte lijdt waardoor hij snelt ontploft. En gelukkig houdt officier Van Sprakel daar rekening mee.

proeftijd

De officier eist 50 uur werkstraf en verlenging van de proeftijd. Dat kan niet meer. roept advocaat Joop van de Beek snel. Die proeftijd is al verlengd, zegt Van de Beek. De officier laat het erbij. Daarmee volbrengt Van de Beek de belangrijkste taak van de advocaat. Hij voorkomt dat Willem die 2 maanden moet gaan uitzitten.

hepatitis C

Daarna heeft advocaat Joop van de Beek heeft als voornaamste taak om een beetje goodwill te kweken voor Willem. Dat lukt hem. Hij precies lang genoeg om de spanning een beetje te laten zakken. Hij vertelt dat Willem hepatitis C heeft en binnenkort aan een langdurige kuur begint. Rechter Wijna legt de straf helemaal voorwaardelijk op. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.