Uitloop

019UTRECHT – De zaak tegen 48-jarige Dirk  en de 31-jarige Marinus staat om kwart over tien ingepland. De planners in de rechtbank hebben er in al hun wijsheid 1 uur voor uitgetrokken. De 2 mannen hebben zich schuldig gemaakt aan geweld dat begon in een supermarkt en doorging tot in het ziekenhuis.

te laat

De zaak begint 10 minuten te laten. Twee verdachten met 5 feiten op de dagvaarding, 2 advocaten, 1 reclasseringsambtenaar en 2 politieagenten gaan naar binnen. Er zijn geen getuigen opgeroepen. Wel worden de beelden van een vechtpartij bekeken op een laptop. Dat is ook een soort tijdrovend getuigenverhoor.

winkelwagen

Marinus kreeg ruzie op de vleesafdeling van een supermarkt. Dirk hielp mee en ze raakten slaags met het aanwezige personeel. Dirk gooide met een winkelwagen om de aftocht te dekken. De politie haalde de mannen vervolgens op in de woning van een vriend. Met veel geweld werd Dirk meegenomen. Later bleek dat hij bij die arrestatie zijn sleutelbeen brak. Hij schold op de agenten in de ambulance en in het ziekenhuis ging hij ook door met schelden.

strafblad

Als de beelden bekeken zijn, is het kwart over elf. Op dat moment had de volgende zaak moeten beginnen. De politierechter kan verder met de persoonlijke omstandigheden. Dat duurt niet lang want beide mannen hebben nauwelijks strafblad. Wel is er voor de zwakbegaafde Marinus nog een hulpverlening aanwezig, kost ook weer 10 minuten.

schadevergoeding

Vervolgens mogen de 2 agenten hun vordering toelichten Een agent wil een schadevergoeding van 175 euro. De tweede agent is naar de zitting gekomen. Hij dient ter plekke een vordering in. Dat mag maar dat kost nog meer tijd. Deze man is al 16 jaar agent en zulke agressie heeft hij nog nooit meegemaakt, zegt hij. Dat klinkt niet erg geloofwaardig. Het is elke keer gezagsondermijnend om onze agenten om honderd euro te zien bedelen.

vormverzuim

De officier gaat aan de slag en hij eist 140 uur werkstraf voor allebei. De officier geeft toe dat er vormfouten zijn gemaakt. De verdachten zijn niet in verzekering gesteld maar later weer buiten heterdaad aangehouden. Dat is een vormfout die zonder gevolgen moet blijven, vindt officier Rob van Dartel.

krantenartikel

De advocaten zijn het daar niet natuurlijk niet mee eens. Anneke van Wandelen richt zich op de vormfouten en het openlijk geweld. Dat kost veel tijd want bij openlijk geweld moeten de advocaten iedere trap of klap aanvechten. Advocate Ingrid Beerens brengt nog een krantenartikel in waarin Dirk vertelt over zijn gebroken sleutelbeen. De rechter trekt zich terug om het krantenartikel even te lezen. Dat kost 5 minuten extra.

werkstraf

De rechter weegt het gebroken sleutelbeen zwaar mee ze kan zich zelfs voorstellen dat Dirk in de ambulance wat feller heeft gereageerd dan normaal. Ze legt daarom een lagere werkstraf van 80 uur op. Maar ze bepaalt wel dat Dirk aan de 2 agenten 175 euro moet betalen. Daar is Dirk na de zitting erg boos over. Dan is het al na half een en de volgende zaak begint anderhalf uur te laat. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.