Pokermoord de laatste bluf van Joshua B. levert hem 2 jaar op

poker_small_reasonably_smallARNHEM – Het gerechtshof veroordeelt de 22-jarige Joshua B. tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De advocaat generaal had 20 jaar geeist. De rechtbank had dat ook al opgelegd voor de pokermoord maar het hof is eigenwijs.

pokermoord

Joshua B.  kwam bij het hof met de zoveelste lezing van de gebeurtenissen op de avond van de moord op Jelle de Baat. B belastte dit keer de man die hij jarenlang als zijn vader beschouwde. Voor het openbaar ministerie is deze man echter geen verdachte. Het hof gelooft B. ook niet. Het hof acht moord bewezen en het hof wijst het doodslagbetoog van advocate Mildred Helmers af.

Jelle de Baat

Het hof vindt dat B. op geen enkele manier respect heeft getoond voor het leven van Jelle de Baat. De nabestaanden is onherstelbaar leed en verdriet toegebracht. Ook voor Jelle’s vriendin moet het gebeurde zeer traumatiserend zijn geweest. Naast het feit dat zijzelf ook gegijzeld is, is geslagen met het vuurwapen en onder schot is gehouden, is zij ook haar vriend kwijtgeraakt. .

narcistisch

Volgen het hof is er bij Joshua B. sprake van antisociale en narcistische persoonlijkheidstrekken. Het hof heeft weinig inzicht gekregen in wat er werkelijk omgaat in het hoofd van verdachte. Enerzijds zag het hof zich geconfronteerd met een duidelijk geëmotioneerde, haast getormenteerde jonge man, anderzijds sprak deze jonge man soms zinnen uit waaruit een snoeiharde kijk op zijn criminele wereld bleek. Zinnen waaruit de conclusie kon worden getrokken van een ijzingwekkende hardheid. Het hof zal, zij het met enige aarzeling, deze uiterlijke schijn primair bekijken in het licht van de leeftijd van verdachte en zal het deze schijn niet ten nadele van verdachte uitleggen.

toerekeningsvatbaar

Of verdachte in welke gradatie dan ook als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd is door het hof, mede door de houding van verdachte, niet vast te stellen. Het hof houdt hem, wegens het ontbreken van harde aanknopingspunten van het tegendeel, dan ook voor volledig toerekeningsvatbaar. Echter, alles afwegende en daarbij vooral gelet op de jeugdige leeftijd van verdachte en de druk die is uitgegaan van de onbekend gebleven  bestuurder, komt het hof tot het oordeel dat de door de rechtbank opgelegde en door de advocaat-generaal ter zitting gevorderde straf matiging behoeft.(andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

29 maart 2013 Pokermoord Joshua B. staat er helemaal alleen voor

6 maart 2013 Pokermoord wie dekt wie

2 juli 2012 Pokermoord de volgende bluf van Joshua B.

13 februari 2012 De gruwelijke grofheid van officier Van Leent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.