Een dronken getuige

RB_UTRECHT_reasonably_smallUTRECHT – De zaak draait vandaag om Fouad. Maar Fouad is niet verschenen bij de meervoudige kamer. Zijn strafzaak is al aangehouden omdat een advocatenwissel in de zaak met 2 gelijknamige verdachten de administratie van het om teveel was. De stukken van Fouad zijn naar de advocaat van zijn neef Yassine gestuurd. En zijn advocate Anne-Marie van Ginneken heeft geen oproep gekregen.

getuige

Fouad zou ook als getuige optreden in de zaak tegen zijn neef. Die zaak is al bijna aangehouden als Fouad toch nog binnen wandelt. Hij verspreidt grote alcoholwalmen in de zaal. Yassines advocate Nienke Smeets vertelt de rechtbank de advocate van Fouad niet wil dat Fouad als getuige wordt gehoord zonder bijstand van een advocaat.

officier

Smeets wil vragen stellen maar een dronken ongeleid projectiel zonder juridische bijstand kan ook gevaarlijk zijn voor haar zaak. Ze heeft geen recht op uitstel maar het is merkbaar dat ook zij liever dit verhoor niet door laat gaan. De officier verzet zich tegen uitstel. Een medeverdachte onder ede is gouden kans voor de waarheidsvinding. Nergens in de wet staat dat een getuige recht heeft op een advocaat, zegt de officier. Dat klopt maar een verdachte kan zich lelijk in de vingers snijden tijdens zo’n verhoor.

Dat horen van verdachten onder ede is krom. Een verdachte mag zwijgen maar een getuige moet spreken. De getuige verdachte hoeft zich zelf alleen niet te belasten. Hij kan zich verschonen. Voor de dronken Fouad is dat allemaal veel te ingewikkeld. Hij heeft alleen uit zijn hoofd geleerd dat hij niets wil zeggen zonder zijn advocate.

eigen zaak

Rechters zeggen altijd u getuigt alleen in uw de zaak van een ander. Maar die rechters die getuigenis natuurlijk niet vergeten als ze de tweede zaak beoordelen. Fouad zegt met zijn dronken hoofd tegen de rechter dat hij niets wil zeggen zonder advocaat. Dat houdt hij precies 3 seconden vol. U heeft geen recht op een advocaat zegt rechter Veldhuijzen. Zullen we het maar proberen. Fouad gaat mee. Dat voelt sneu.

verhoor

Dit is een gouden kans voor de waarheidsvinding en Veldhuijzen begint het verhoor. Uit de dronken Fouad komt niet veel. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij met zijn neef een slachtoffer telefoon abonnementen heeft laten afsluiten. De 2 neven hebben vervolgens de bijbehorende dure telefoons verkocht. Fouad zat in de coffeeshop terwijl zijn neef het handeltje deed, houdt hij vol. Met deze zaak heb ik niets te maken zegt hij nog tegen de rechter als hij na het verhoor met rood doorlopen ogen de zaal uitloopt. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.