Een geslaagde wraking van het gerechtshof

Paleis-2_reasonably_smallARNHEM – Raadsheren worden vervangen in de zaak tegen de 31-jarige R. van de B, die 3 flesjes parfum bij de Ven D zou hebben gestolen. De wrakingskamer oordeelt dat de rechters pas na sluiten van het onderzoek het bewijs mogen waarderen en niet bij het beoordelen van een getuigenverzoek.

hoger beroep

Advocate Esther van Elst ging in beroep tegen de 2 weken cel die de Rechtbank Midden Nederland op 6 januari oplegde voor deze diefstal. Op 3 mei vroeg Van Elst om 3 getuigen. Voorzitter Abbink van het hof wees het verzoek af. Van Elst noemde die afwijzing vooringenomen. Zij wraakte het hof. Het openbaar ministerie was het met de advocate eens.

raadsheren

De 3 rechters van het hof berusten niet in de wraking. Zij vinden dat ze helemaal niets verkeerd hebben gedaan. De raadsheren  wezen het getuigenverzoek af, zo schreven zij aan de wrakingskamer. Omdat de verdachte wisselende verklaringen heeft afgelegd en daarmee een ongeloofwaardig verhaal verteld. Nu hij niet ter terechtzitting in hoger beroep is verschenen, kan het hof hem hieromtrent niet bevragen. In het licht hiervan is het verzoek tot het horen van de drie getuigen onvoldoende onderbouwd. Het horen van de gevraagde getuigen is derhalve niet noodzakelijk. Het hof voegde eraan toe  dat de justitiële documentatie van de verdachte 29 pagina’s beslaat, voornamelijk veroordelingen ter zake van diefstallen en overtredingen van de Opiumwet betreffende. Aldus de gewraakte rechters.

betrouwbaarheid

De wrakingskamer oordeelt dat het de taak van de rechter pas na sluiting van het onderzoek de betrouwbaarheid van bewijs te waarderen. De zonder voorbehoud gemaakte overweging dat verdachte een ongeloofwaardig verhaal heeft verteld, lijkt erop te duiden dat het hof zich met betrekking tot voornoemde vraag al een oordeel had gevormd. Dit levert een zwaarwegende aanwijzing op voor het oordeel dat de bij verzoeker bestaande vrees dat de raadsheren jegens hem een vooringenomenheid koesteren, objectief gerechtvaardigd is.

vooringenomenheid


De reactie van de raadsheren op het wrakingsverzoek maakt dat niet anders. De expliciete verwijzing naar het strafblad van 29 pagina’s, zal verzoekers vrees voor vooringenomenheid alleen maar hebben versterkt. De wrakingskamer wijst het verzoek toe. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.