Chaos bij het Openbaar Ministerie leidt natuurlijk wel tot lagere straffen

twitter_avatar_reasonably_small UTRECHT – Op de website van RTV Utrecht viel deze week te lezen dat de chaos bij het Openbaar Ministerie in Nederland niet tot lagere straffen leidt. De voorlichter van dienst stelde de tegen dit medium dat rechters geen lagere straffen op gaan leggen.

formeel

Formeel gezien klopt het wel wat deze voorlichter zegt. In de twee zaken die vorige week in het nieuws kwamen, -de zaken tegen het monster van Leersum en de footgraferende arts- zullen de rechters geen lagere straffen opleggen als die zaken binnen 3 maanden weer voorkomen.

2 jaar

Maar de praktijk in alle andere zaken is anders. In de praktijk wordt ieder onnodig uitstel dat niet aan de verdachte zelf te wijten is, verrekend in de strafmaat. Bovendien gaan er door die chaos op de administratie van het openbaar ministerie natuurlijk ook de nodige zaken over de magische grens van 2 jaar. De praktijk is dat rechters minimale straffen geven als een zaak 2 jaar heeft stilgelegen.

En er komen ook nog onnodig allerlei mensen vrij. Zo liet de politierechter in Utrecht op 25 juni al een inbreker vrij die gewoon nog vast had gezeten als het dossier compleet was geweest. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

25 juni 2013 Openbaar Ministerie verhuist inbreker vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.