Heracles Hooligans schrikken in hoger beroep

heracles1ARNHEM – De advocaat-generaal eist tegen 1 Heracles hooligan 1 maand celstraf. Tegen 7 andere verdachten eist het Openbaar Ministerie straffen tot 60 uur werkstraf.  Het groepje dat toen nog uit 20 man bestond, kreeg van de politierechter in Utrecht straffen tot 80 uur. Tien hooligans gingen in hoger beroep.

Heracles

De groep Heracles supporters ging de fout in tijdens een tussen stop in Amersfoort  op weg naar de wedstrijd tussen Heracles en  AZ.  Op weg naar een van grootste successen in hun clubgeschiedenis.

kroeg

Volgens de advocaat generaal werd een supporter een kroeg uitgezet wegens wangedrag. De kroegbaas belde de politie. De politie arriveerde snel en greep betrokkene. Hij werd tegen de grond geduwd. Op deze actie kwam een aantal Heracles supporters af. Ze haalden verhaal bij de agent die betrokkene had aangehouden en tegen de grond had gewerkt. Inmiddels was er meer politie opgeroepen en ook hondengeleiders.

De supporters werd gemaand zich terug te trekken, maar aan aantal negeerde meerdere malen de aanwijzing van de politie om zich te verwijderen. Op een gegeven moment werd er vanuit de groep met glazen, stoelen en asbakken richting politie gegooid. De supporters werden teruggedrongen een plein op. Op het plein begon een uitgedund groepje supporters opnieuw glazen, stoelen, tafels, asbakken en terrasafzettingen te gooien naar politie. Eén agent werd in het gezicht geraakt door glas en viel. Hij raakte gewond in zijn gezicht.

werkstraf

Een aantal geëiste straffen ligt hoger dan de eis van de officier en de opgelegde straf door de rechtbank. “Het ingestelde hoger beroep door verdachten komt hen wat het OM betreft duur te staan. Een aantal verdachten is in de vijf jaar voordat deze feiten plaatsvonden voor vergelijkbare (gewelds) delicten veroordeeld. Het opleggen van een ‘kale’ werkstraf is dan niet mogelijk en er moet dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf volgen. Daarbij gaat het in deze zaak bij een aantal verdachten ook om geweld tegen een politieman. Het OM eist daarom in een aantal gevallen hogere straffen, ook onvoorwaardelijke celstraffen”, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

bevel

Advocaat Christian Visser  stelt dat vooral duidelijk wordt dat de wet beperking taakstraffen niet deugt. Visser staat 5 supporters bij. Hij wijst er verderop dat zijn cliënten in ieder geval niet hebben gegooid of geslagen. Ze hebben misschien een bevel van de politie genegeerd maar ze hebben niet meegedaan aan het openlijk geweld, betoogt Visser.

Uitspraak 14 februari. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

5 september 2012 Nog 2 Heracles hooligans veroordeeld

30 mei 2012 20 Heracles hooligans veroordeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.