Schipholbrand fors lagere schadevergoeding

Den HaagDEN HAAG – Het gerechtshof geeft de 31-jarige Libier Achmed el J. een schadevergoeding van bijna 50.000 euro voor de tijd die hij in Nederland in voorarrest heeft gezeten.

hof

El J. is in 2 instanties veroordeeld voor het aansteken van de Schipholbrand waarbij 11 doden vielen. Hij zou een peuk weggeschoten hebben toen hij zelf in vreemdelingendetentie zat. Het hof zag vorig jaar geen opzet of schuld en sprak hem vrij.

brandende sigaret

Zijn advocaat eiste bijna 7 ton. Het OM zag helemaal geen reden om een schadevergoeding toe te kennen omdat zeker zou zijn dat El J. een brandende sigaret heeft weggegooid. Dat ziet het hof anders.

bovengemiddeld

De verzoeker heeft in totaal 504 dagen daadwerkelijk in voorarrest doorgebracht. Het hof neemt op grond van het onderzoek in raadkamer zeker aan dat sprake is geweest van bovengemiddeld zware detentieomstandigheden daarom krijgt hij 95 euro per dag. in totaal 47.880 euro. Dat is een vrolijk zakcentje voor de Libier.

De rekeningen van de advocaat schrapt het hof bijna helemaal. De advocaat van El J. had een verzoek van ruim 36.000 euro ingediend. Hij krijgt 550 euro. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

14 januari 2014 Zuinig Openbaar Ministerie wil geen geld geven aan vrijgesproken verdachte Schipholbrand

15 maart 2013 Uitzetting als stichter van de Schipholbrand terugkeer als slachtoffer

17 september 2009 Enkele reis Utrecht Tripoli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.