De ene Monstrans is de andere niet

museumgouda-monstransUTRECHT  –  De 51-jarige Niels M. uit Vinkeveen is de hoofdverdachte in de zaak van de diefstal van een zeer kostbare vergulde monstrans uit een museum in Gouda 2 jaar geleden.  Zijn DNA is in het museum gevonden. Dat vertelt officier Alexandra Bijleveld  in de rechtbank tijdens een regiezitting. M. wordt gezien als het brein achter een groot aantal plofkraken. Er staan 10 zaken op zijn dagvaarding.

Monstrans uit museum Gouda

Ook in het museum in Gouda werd met met een explosief een groot gat in de deur geblazen. Plofkraken met explosieven is de specialiteit van deze verdachte volgens het Openbaar Ministerie.

De deur van het museum werd op 9 maart opgeblazen en 2 kunstrovers wisten precies  wat ze moesten hebben ze namen de kostbare monstrans mee. M. zou met zijn medeverdachte, de 49-jarige Eric P., ook hebben meegedaan aan een kunstroof uit een museum in IJsselstein. Daar werden in 2009 6 schilderijen  van de schilder Jan Van Gooyen gestolen.

afluisterapparatuur

De mannen zitten al bijna 1,5  jaar vast. De 2 mannen werden opgepakt nadat de politie in de tuin van M. bij een woning aan de Buytenborch in Vinkeveen wapens, explosieven en drugs vond.  De 2 mannen worden al beschuldigd van het voorbereiden en uitvoeren van van plofkraken bij juweliers en musea.. En omdat de 2 verdachten als ze ´s avonds op pad gingen nooit hun telefoon meenamen, plaatste de politie afluisterapparatuur in hun auto´s  waar de verdachten mee rond reden.

tuin

Na die gesprekken vond de officier het genoeg Er vond een inval plaats in de woning van M.   Daar  vond de politie een ton met munitie zwaailichten en springstof. De spullen lagen begraven in de tuin. Hij houdt vol dat de spullen door iemand anders in zijn  tuin zijn begraven. In de bus zaten echter 200 xtc pillen en een beetje cocaïne. Op de xtc zat het DNA van de Vinkevener. Ondertussen deed de politie ook een inval in de woning van Eric P. in Amsterdam. Daar vond de politie een heuse Kalasjnikov machinegeweer met munitie.

De advocaten richten hun pijlen op het afluisteren  van de verdachten. De advocaten vermoeden dat de officier zaken verborgen houdt. Ook de echtgenote van P. en 2 helers worden vervolgd. De zaak gaat verder met getuigenverhoren. In september is de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen 5 verdachten. De rechtbank laat de 2 vermeende muesumdieven vrij. Ze mogen in na 1,5 jaar voorarrest de uitkomst van de rechtszaak in vrijheid afwachten. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.