Moeder van Tom mag voorlopig niet voor haar kinderen zorgen

logo-stichting-van-tomUTRECHT-De rechtbank veroordeelt de 47-jarige Yvonne B. uit Almere tot 20  maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk. B. heeft pas 166 dagen uitgezeten in voorarrest. De rechtbank liet de vrouw een half jaar geleden naar huis gaan om voor haar kinderen te zorgen.  Maar dat bleek niet zo´n goed idee. Anders was ze nu klaar geweest met haar straf.

concert

Yvonne B. werd landelijk bekend als de moeder van Tom toen ze een benefietconcert organiseerde voor hulpbehoevende zoon Tom. Daarna richtte ze de stichting Vrienden van Tom die was bedoeld om ook andere problematische kinderen te helpen.

De moeder van Tom   heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan een jarenlange fraude met  persoonsgebonden budget´ten(PGB). Een PGB wordt rechtstreeks overgemaakt aan de zogenaamde budgethouder, die het budget kan besteden aan diverse vormen van zorg die nodig zijn voor de persoon in kwestie. Geld dat niet aan zorg besteed wordt, of niet correct wordt besteed, moet terug betaald worden.|

Fraude

De rechtbank acht bewezen dat de vrouw de fraude pleegde door geld dat was ‘overgebleven’ naar haar privérekening te laten overmaken door diverse budgethouders. Zij stortte vervolgens een deel van het geld terug naar de budgethouders of betaalde ze contant. Om deze constructie te verhullen, maakte ze valse facturen op voor zorg die helemaal niet verleend werd. Formulieren waarmee het PGB-geld moest worden verantwoord, werden vervolgens in ‘nauwe en bewuste samenwerking’ met de budgethouders vervalst.

belastingaangifte

De rechtbank acht de vrouw daarnaast schuldig aan het doen van onjuiste belastingaangifte, uitkeringsfraude en witwassen van het gefraudeerde geld, een bedrag van bijna 674.000 euro. Een aanzienlijk deel van het geld werd besteed aan gokken.

beroepsverbod

De rechtbank oordeelt dat verdachte misbruik heeft gemaakt van de sociale voorzieningen en dat mede door haar handelen het PGB in een slecht daglicht is komen te staan. De rechtbank neemt het de verdachte ook kwalijk dat zij de verantwoordelijkheid afschuift op anderen. . De rechtbank vond het opleggen van een door de officier van justitie geëist beroepsverbod in de AWBZ-sector niet nodig.

boekhouder

De 35-jarige vriend van de moeder van Tom kreeg 200 uur werkstraf wegens heling. Haar boekhouder werd vrijgesproken. De zaak tegen Yvonne B. gaat op 3 november verder met een ontnemingsvordering. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

 

lees ook

4 april 2014 De moeder van Tom was de baas in een miljoenenbedrijf

1 april 2014 De gokverslaving van de moeder van Tom

7 oktober 2013 De moeder van Tom mag voor haar kinderen zorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.