Fors hogere straf voor militair die met babies schudde

rechtbank_arnhem_1710748aARNHEM – De militaire kamer in veroordeelt een 31-jarige militair uit Almere tot een gevangenisstraf van 9 jaar voor het doden van zijn 6 weken oude zoontje en voor een poging tot het doden van zijn toen 5 weken oude dochtertje.

hersenletsel

De militaire kamer vindt bewezen dat de man beide kinderen zo hard geschud heeft dat ze ernstig hersenletsel hebben opgelopen. Het jongetje is als gevolg van dit letsel overleden. Het meisje heeft het overleefd, is uit huis geplaatst en maakt het inmiddels goed. Het meisje is geboren tijdens het onderzoek naar de eerste zaak, toen verdachte in een schorsing van zijn voorarrest liep.

boos opzet

De militaire kamer verwerpt het verweer dat het letsel ook door iemand anders zou kunnen zijn veroorzaakt. Op basis van de medische stukken vindt de militaire kamer bewezen dat in beide gevallen het schudden moet hebben plaatsgevonden op momenten dat verdachte alleen met zijn kindje was. De militaire kamer gaat er niet van uit dat de man het boos opzet had om de kinderen te doden, maar dat hij het risico dat de kwetsbare zuigelingen door het harde schudden zouden sterven kennelijk voor lief heeft genomen.

opstelling

De militaire kamer rekent het verdachte zwaar aan dat hij, nog tijdens het onderzoek naar de dood van zijn zoontje, ook zijn toen 5 weken jonge dochtertje in levensgevaar heeft gebracht. Verdachte heeft het eerste feit altijd ontkend, geen inzicht gegeven in zijn handelen en niets ondernomen om herhaling te voorkomen. Was zijn opstelling anders geweest, dan had de tweede zaak mogelijk voorkomen kunnen worden.

geheugenverlies

Ook nu geeft verdachte nog geen inzicht in zijn handelen en beroept hij zich – in beide zaken – op geheugenverlies. Met de tijdens de zitting daarover gehoorde psycholoog en psychiater is de militaire kamer van oordeel dat het daadwerkelijk bestaan van een dergelijk, zich tot specifiek de twee schudincidenten beperkend geheugenverlies, onaannemelijk is. De psycholoog en psychiater hebben geen stoornis bij verdachte kunnen vaststellen. Verdachte is volledig toerekeningsvatbaar.

hogere

De militaire kamer is van oordeel dat de geëiste gevangenisstraf van de officier van justitie van 6 jaar onvoldoende recht doet aan de ernst van de bewezenverklaarde feiten. Alleen het eenmalig opzettelijk beëindigen van een kinderleven, ook al is er geen sprake van voorbedachte rade of “boos opzet”, rechtvaardigt een langdurige gevangenisstraf. Dit in combinatie met het feit dat verdachte, in de wetenschap dat zijn handelen de dood van zijn zoontje tot gevolg heeft gehad, vervolgens nogmaals fors geweld op zijn dochtertje toepast, maakt dat een fors hogere straf geboden is. Aldus de rechtbank. Hoger beroep begint op 11 december. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

16  juni 2014 Eis 6 jaar tegen militair die baby doodschudde

24 februari 2014 Militair die wordt beschuldigd van doodschudden blijft in de cel

21 januari 2013 Nieuw onderzoek dood baby militair

23 augustus 2012 Vader dode baby Almere vrijgelaten

17 augustus 2012 Vader dode baby Almere in de cel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.