Akelige Alzheimermoord 18 maanden onvoorwaardelijk voor bejaarde oververmoeide mantelzorger

Willem-Anker.jpgUTRECHT – De  rechtbank veroordeelt de 83-jarige Henk  K.  uit Doorn tot 1,5  jaar gevangenisstraf. De officier van justitie had 5 jaar gevraagd

Willem Anker

De vraag was vooral hoe schuldig de bejaarde mantelzorger is. Volgens advocaat Willem Anker was de man oververmoeid. Volgens de officier was de man geirriteerd.

akelig

De rechtbank oordeelt dat de verdachte heeft zijn vrouw op akelige wijze het leven ontnomen. De vrouw was weliswaar ziek, maar niets wees erop dat zij niet meer wilde leven of dat ze ondragelijk en uitzichtloos leed.

De verdachte verzorgde zijn zieke vrouw, maar dit werd hem de laatste tijd teveel. Het echtpaar weigerde hulp in de vorm van een opname en vond overige hulp niet geschikt. De rechtbank vindt dat verdachte hierdoor  verantwoordelijk is voor de situatie waarin hij verkeerde, namelijk dat hij oververmoeid en wanhopig is geworden van de zware zorgtaak die hij op zich had genomen.

sterk afwijken

De rechtbank vindt in de bijzondere omstandigheden  aanleiding om sterk af te wijken van een voor doodslag gebruikelijke jarenlange gevangenisstraf. Deskundigen stellen dat verdachte op de betreffende ochtend enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was door ernstig slaaptekort. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de wens van de nabestaanden en de hoge leeftijd van verdachte.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf

Doodslag is één van de ernstigste strafbare feiten. Voor een grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf, zoals verzocht door de verdediging, ziet de rechtbank dan ook geen ruimte. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

10 juli 2014 Eis 5 jaar voor een geirriteerde mantelzorger

30 januari 2014 Oververmoeide mantelzorger ging door het lint

31 oktober 2013 Alzheimermoord 3 maanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.