Inlogcodes internetbankieren blijven prive om fraude te voorkomen

2fa0107d1e5331aa251ef051403fbb4a_400x400UTRECHT – ING wint een kort geding dat de bank had aangespannen tegen softwareontwikkelaar AFAS. AFAS had een digitaal huishoudboekje ontwikkeld waarvoor automatisch toegang tot internetbankieren vereist was. ING stapte naar de rechter omdat die automatische koppeling te verbieden.

huishoudboekje

Het online huishoudboekje is een softwareproduct van AFAS waarmee ING-betaalrekeninghouders inzicht kunnen krijgen in hun geldzaken. De transactiegegevens van de bank worden door de klant gedownload en vervolgens geupload naar de AFAS-site.

inloggegevens

Deze ‘handmatige’ wijze van gegevensuitwisseling blijft mogelijk. AFAS biedt echter ook de mogelijkheid de bankgegevens automatisch naar haar site te transporteren, met behulp van een automatische koppeling tussen haar site en de banksite. Om die te activeren moet de klant zijn persoonlijke inloggegevens van Mijn ING invoeren op de AFAS-site.

authenticatie

De voorzieningenrechter bepaalt dat deze automatische functie in strijd is met de algemene voorwaarden van de ING. De gezamenlijke boodschap van banken aan hun klanten is dat persoonlijke authenticatiemiddelen geheim moeten worden gehouden om fraude met internetbankieren te voorkomen.

voorwaarden

De ING heeft in de algemene voorwaarden daarom opgenomen dat klanten hun persoonlijke inlogggevens niet op een andere site dan die van de ING mogen invoeren. Door het aanbieden van de automatische koppeling in het online huishoudboekje, zet AFAS klanten aan tot het handelen in strijd met de algemene voorwaarden. Dat mag niet, ook als de automatische koppeling op zichzelf bezien veilig zou zijn.  AFAS loopt onterecht vooruit op Europese regelgeving op dit gebied. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.