Volkert mag zonder enkelband naar Hilversum

hof-den-haag.jpgDEN HAAG – De voorzieningenrechter oordeelt dat Volkert van der Graaf,  de man die  in mei 2002 Pim Fortuyn in Hilversum heeft doodgeschoten de plek van deze misdaad zonder enkelband mag bezoeken. De rechter schrapt een deel van de voorwaarden die het OM Van der Graaf heeft opgelegd bij zijn voorwaardelijke vrijlating.

mediaverbod

 Van der Graaf  kreeg 18 jaar voor de moord op Pim Fortuyn. Na 12 jaar kwam hij voorlopig vrij. Hij kreeg veel bijzondere voorwaarden., een mediaverbod en een enkelband. En hij mocht niet in Hilversum, Den Haag en Rotterdam komen.

akkoord

Van der Graaf  spande een kort geding aan tegen de staat vanwege die voorwaarden. Volgens Stijn Franken de advocaat van Van der Graaf zijn de voorwaarden een nieuwe straf. De landsadvocaat benadrukte dat Van der G. met de voorwaarden akkoord is gegaan.

2008

De rechtbank weegt mee dat deze regel nog niet bestond toen Van der Graaf Fortuyn neerschoot.  Van der Graaf zou tot 2008 zonder voorwaarden zijn vrijgekomen. Maar toepassing is wel rechtmatig vindt de rechter. Sommige voorwaarden zijn redelijk zoals een verbod om contactverbod en een mediaverbod.

Maar een locatieverbod en een enkelband zijn onrechtmatig. De verboden staan niet in verhouding tot het beoogde doel van de voorwaarden namelijk recidive voorkomen. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.