Raadkamer dochter vermiste demente overleden vrouw

Margaretha BrouwerDEN HAAG – De raadkamer  behandelt  een verzoek van de officier van justitie om een 55-jarige vrouw uit Rijnsaterwoude  langer vast te houden. De vrouw is volgens het OM betrokken bij de dood van haar 80-jarige moeder Margaretha Brouwer.

Margaretha Brouwer

Het lichaam van de sinds 13 mei vermiste 80-jarige vrouw Margaretha Brouwer woensdag 6 augustus gevonden in een bos in de buurt van de plaats Harrachov in Tsjechië. De demente vrouw, die terminaal was, werd vermist sinds 13 mei 2014. Op die dag zou haar dochter met haar zijn vertrokken in een auto. Sindsdien was onbekend waar zij was. Op 8 juni 2014 werd de 55-jarige dochter van de vrouw aangehouden. Sindsdien zit de dochter vast. Zij wordt verdacht van ontvoering van haar moeder met de dood ten gevolge en het wegmaken van het lichaam van haar moeder.

Verklaringen


De verdachte verklaarde aanvankelijk bij de rechter-commissaris niet te weten waar haar moeder was. Zij zou haar moeder levend hebben meegenomen in de auto en met haar via Duitsland naar Tsjechië zijn gereden. Volgens de verdachte zou haar moeder vervolgens door een onbekende man zijn meegenomen. Weken later verklaarde de verdachte dat haar moeder thuis een natuurlijke dood zou zijn gestorven en dat zij daarna het lichaam van haar moeder in de auto heeft meegenomen. Zij  heeft toen ook verklaard waar zij het lichaam had achtergelaten in Tsjechië. Hierop heeft het Openbaar Ministerie contact opgenomen met haar Tsjechische collega’s die meteen een grote en professionele zoekactie hebben georganiseerd.

Vondst
Woensdag 6 augustus heeft de zoekactie daar plaatsgevonden in het bijzijn van drie Nederlandse politiemensen. Na enig zoeken werden inderdaad de overblijfselen van een lichaam aangetroffen. Donderdag 7 augustus zijn die geïdentificeerd als de overblijfselen van het lichaam van  de moeder Het OM en politie onderzoeken of nader onderzoek mogelijk is naar de doodsoorzaak, gezien onder andere de staat van de overblijfselen van het lichaam.

Het OM vermoedt dat de 55-jarige vrouw een financieel motief had voor het laten verdwijnen van het lichaam van haar moeder.

Heling


De vrouw wordt ook verdacht van heling van kentekenplaten. Uit het onderzoek is gebleken dat zij gestolen Poolse kentekenplaten heeft gebruikt op haar auto nadat zij het lichaam van haar moeder in Tsjechië had achtergelaten. Op deze wijze probeerde zij te voorkomen dat zij werd getraceerd door de politie en aangehouden zou worden.

Vervolg


Op 14 augustus 2014 moet de 55-jarige vrouw weer voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen waar het OM een vordering zal doen om haar nog vast te houden tot aan in ieder geval de eerste pro forma zitting op 12 september 2014. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk behandeld worden omdat het onderzoek eerst moet worden afgerond.

lees ook

11 juni 2014 Vrouw in bewaring na vermissing 80-jarige moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.