Ministerie dwong ambtenaren te zwijgen gerechtshof doet aangifte

leeuwarden59bf8caff1ec252d58114176e3224edd.jpgARNHEM – Het bestuur van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet aangifte tegen het ministerie van Financiën.

gerechtshof

Het ministerie zou 2  rijksambtenaren opzettelijk instructies hebben gegeven om ten overstaan van een rechter te zwijgen. Deze verdenking is het gerechtshof bekend geworden in een procedure die aanhangig is bij de afdeling belastingrecht van het gerechtshof.

oproep

Het betreft hierbij een hoger beroepsprocedure waarin enkele belastingplichtigen beroep hebben aangetekend tegen navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en vermogensbelasting van de belastinginspecteur. In deze zaak zijn twee rijksambtenaren opgeroepen om als getuigen te verschijnen. Aan hen is door de belastingplichtigen verzocht de naam van een tipgever prijs te geven. Beide ambtenaren hebben dat geweigerd, zich daarbij beroepend op hun geheimhoudingsplicht, die volgens hen ook een verschoningsrecht mee zou brengen.

Geen verschoningsrecht

Ook nadat beide getuigen tijdens de zitting van de belastingkamer van het gerechtshof erop zijn gewezen dat hen geen verschoningsrecht toekwam en zij als getuigen verplicht waren om ook op deze vraag te antwoorden, wilden zij de naam van de tipgever niet noemen. De belastingplichtigen hebben het gerechtshof vervolgens verzocht aangifte te doen. Bij een verdenking als deze  is het gerechtshof verplicht aangifte te doen.

aangifte

Het gaat het hof bij deze aangifte overigens niet om de inhoud van het geschil bij de belastingkamer, maar om het feit dat getuigen namens het Ministerie van Financiën vermoedelijk zijn geïnstrueerd om ten overstaan van een rechter te zwijgen. Dit is een gedraging binnen het apparaat van de Nederlandse overheid waartegen artikel 162 Wetboek van Strafvordering de Nederlandse samenleving beoogt te beschermen.

Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of zij vindt dat er strafbaar is gehandeld en vervolgens of zij in deze zaak vervolging willen instellen. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

3 gedachten over “Ministerie dwong ambtenaren te zwijgen gerechtshof doet aangifte”

 1. de FIOD hield eerder een internationaal georganiseerde 15 miljoen grote diefstal-geldwasserij en tax evasion case onder het tapijt , is deze case ook door afstemming op hogere niveau´s afgekaart.
  in wat voor een vies stinkend land leven wij ?

 2. Indien de officier van justitie weigert om onderzoek in te stellen, is het dan in theorie mogelijk dat de aangever (Hof Leeuwarden- Arnhem) een artikel 12 procedure aanhangig maken bij een ander Hof? Is dit ooit eerder voorgekomen?

  1. 30.11.2014
   Beste Floor,

   Wel, ik neig te zeggen , dat als de OvJ weigert tot vervolging over te gaan, dat er dan voor elk Hof of elke RB in Hollanda een art 12 procedure kan worden opgestart.

   Maar in 9 van de 10 gevallen, gaat de RB voorzitter of de voorzitter van ´t Hof mee in de beslissing van de OvJ

   Daarna , bij niet ontvankelijkheid, staat er geen gewoon rechtsmiddel meer open

   Maar er staan dan m.i nog wel rechtsmiddelen open op een buitengewone basis / reden.

   Ik heb dit zelf aan den lijve onder vonden

   Ben dan ook van plan om opnieuw een art 12 procedure op te starten , op basis van een buitengewoon rechtsmiddel

   De twee O.v. J ´s in mijn case, hebben opzettelijk relevante informatie en omstandigheden achter gehouden.

   Dit werdt gedaan, om corrupte vak genoten te beschermen ( je kent het fenomeen vast wel, een old boys network)

   De rechter is aldus op het verkeerde been gezet.

   Ja, ik moet wel door gaan, deze viespukken aan te pakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.