Doodrijden 6-jarige jongen door bus was ongeluk

rood lichtUTRECHT – De officier van justitie  komt op basis van politieonderzoek tot de conclusie dat de dood van 6-jarige Jules die op 6 januari werd aangereden door een bus op het Smakkelaarsveld in Utrecht een noodlottig ongeval is. Er is geen sprake van enig strafbaar handelen.

rood

De jongen reed door rood omdat zijn rem blokkeerde. De fiets, die zowel handremmen als een terugtraprem heeft, verkeerde in voldoende goede staat. De jongen was gewend alleen de terugtraprem te gebruiken en deze was in orde.

bus

De bus reed met matige snelheid door wit licht, wat correct is. De tijd tussen de verschillende verkeerslichten was afgesteld volgens de wettelijke richtlijn. De camerabeelden in de bus laten zien dat de chauffeur van de bus niet had kunnen vermoeden dat de jongen door zou rijden. De plaats waar het ongeval plaatsvond, is twee maanden onveranderd en overzichtelijk ingericht.

oppas

De jongen fietste hier elke dag en was bekend met de wegsituatie. De oppas die bij hem was, begeleidde hem goed. De jongen reed aan de rechterkant zodat zij hem afschermde tegen tegemoetkomend verkeer en gaf op dat moment ook aan dat hij moest stoppen.

Het scenario dat overblijft is een bedieningsfout door het slachtoffer. Door de stand van de trappers lukte het hem niet om tijdig voor het rode verkeerslicht te stoppen. Hij gaf op dat moment ook aan dat het niet lukte om te remmen. Getuigen hebben bevestigd dat de jongen zodoende door rood licht reed. De oppas heeft nog geprobeerd om hem vast te grijpen toen zij zag dat hij niet kon stoppen en dit is haar helaas niet gelukt. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.