TBS met dwangverpleging voor stalker Dione de Graaf

dione_de_graaff-17-5-2006-50LELYSTAD – Tegen de 52-jarige Fredericus P. uit Landgraaf die sportpresentatrice Dione de Graaf  en veelvuldig stalkte en bedreigde, eist de officier van justitie tbs met dwangverpleging.

Dione de Graaf

In de periode april 2013 tot juli 2014 stuurde de man Dione de Graaf  veelvuldig mailberichten waarin hij deed alsof ze een relatie hadden. De frequentie hiervan nam toe. In totaal stuurde hij 124 berichten; op 5 juli 2014 stuurde hij haar 28 berichten. Hij probeerde afspraken met haar te maken en reed twee maal ook daadwerkelijk vanuit zijn woonplaats naar het Mediapark. Op 5 juli van dit jaar stuurde hij een bericht waarin hij haar bedreigde. Daarop werd hij aangehouden.

De redactrice van een dagblad stuurde hij in 2014 geregeld mailberichten en ‘liefdesbrieven’. Hij ging hier ook mee door toen hij was aangehouden, waarna zijn post in het Huis van Bewaring is onderschept.

Volgens de gedragsdeskundigen lijdt de man aan een waanstoornis en is hun advies hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Hij is ervan overtuigd dat de verslaggeefster zijn berichten in haar oortje krijgt en dat zij hem via televisie uitzendingen signalen en boodschappen stuurt. Zolang hij die krijgt, is hij niet van plan om te stoppen. Bovendien dreigen zijn wanen zich uit te breiden naar andere personen. Hij wordt beheerst door deze waanstoornis, heeft geen inzicht noch in zijn eigen ziekte noch in wat hij aanricht met zijn handelen. Zonder behandeling zal hij er niet mee stoppen en is er gevaar te duchten, zo is de inschatting van de deskundigen.

Behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis achten de deskundigen niet toereikend: de man staat niet open voor behandeling, de maximale behandelingsduur van een jaar en de beveiligingsmogelijkheden lijken in zijn geval niet voldoende. Alles afwegende vindt de officier van justitie het nodig dat de man de maatregel tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. Hoewel het niet vaak voorkomt dat zo’n zware maatregel wordt opgelegd voor feiten van deze aard, is dit de enige afdoende manier om de aangeefsters en mogelijk nieuwe slachtoffers – maar ook de verdachte tegen zichzelf – te beschermen. Uitspraak 30 januari. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.