Een milieuvriendelijke schorsing

1585-papierUTRECHT –De 40-jarige Yaesa mag naar huis. Yaesa is een Chinees die bij maar liefst 50 hennepplantages betrokken was. Er brak  brand uit in 1 plantage in Almere en vervolgens rolde de politie de rest op. De officier heeft er 26 op de dagvaarding gezet.

drugs

Dat is veel en de rechtbank ziet nog steeds recidivegevaar, maar de rechtbank lijkt in drugs- en dan vooral hennepzaken iets Europeser om te gaan met de voorlopige hechtenis. Voorlopig heeft dat in de meeste zaken gunstig uitgepakt voor de verdachten.  De rechters houden wel vast aan de Nederlandse gewoonte om niet- beroepscriminelen na een  schorsing niet meer terug te sturen naar de cel. In die zaken blijft de schorsing van de voorlopige hechtenis de belangrijkste beslissing in zo’n zaak. Dat scheelt 3 maanden zitten in vergelijking met vroeger.

copyservice

Er is niet alleen goed nieuws voor Yaesa ook het milieu vaart wel bij deze schorsing. Advocaat David Rutten vraagt het OM om een uitdraai van de opgenomen telefoongesprekken. Hij heeft deze wel op een pdf gekregen maar zolang Yaesa vast zit, kan de advocaat ze niet met hem bespreken.  Advocaten mogen naar de gevangenis nu eenmaal geen smartphone of laptops meenemen.

Het OM wil de boel niet uitprinten. Het gaat om 1000 pagina’s. OM is geen copyservice voor advocaten als de stukken al digitaal zijn aangeleverd, zegt officier Linssen. Bovendien is al dit printen milieu onvriendelijk in de ogen van de officier.

De advocaat vraagt de rechtbank om het papier. De rechtbank hoeft er niet over te beslissen, want zij laat Yaesa vrij. Een milieuvriendelijke schorsing noemt rechter Schotman het. De zaak gaat verder op 7 april. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.