Grof geweld in de huiselijke sfeer rechtbank halveert eis

utrecht-20120327-00147UTRECHT – De rechtbank veroordeelt de 34-jarige Vincent B. uit Tienhoven tot 4 jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag op zijn ex-vriendin

De officier van justitie had 8 jaar geëist. B. heeft geweigerd om mee te werken aan een behandeling. Daarom legt  de rechtbank een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf op.

klinisch

De rechtbank  is het wel met de reclassering eens dat een klinische behandeling van verdachte wenselijk en noodzakelijk is. Beide bewezenverklaarde feiten laten zien dat verdachte personen die dicht bij hem staan fysiek te lijf gaat. Indien verdachte niet behandeld wordt, brengt zijn terugkeer in de maatschappij grote risico’s met zich mee.

LOVS

De rechtbank acht ter beveiliging van de maatschappij een forse gevangenisstraf noodzakelijk en geboden. Anders dan de raadsman Niels van Schaik zoekt de rechtbank bij het bepalen van de hoogte van die straf géén aansluiting bij de oriëntatiepunten voor straftoemeting van het LOVS ter zake van zware mishandeling. De rechtbank is van oordeel dat bij poging tot doodslag, zoals hier bewezenverklaard, sprake is van een wezenlijk ander delict.

4 jaar

Alles afwegende, mede gelet op de straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd, komt de rechtbank niettemin tot een aanzienlijk lagere straf dan door de officier van justitie is gevorderd. De rechtbank zal verdachte veroordelen tot onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 4 jaar. (rechtbankblog)

lees ook

27 februari 2015 Grof geweld in de huiselijke sfeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.