Marktplaatsoplichting straf tot 32 maanden

7979e6758e8933a682f32fdb42e34f5b_400x400De rechtbank veroordeelt  de 29-jarige Remy D. veroordeeld tot 32 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 voorwaardelijk, omdat hij als leider wordt gezien van een criminele organisatie, die op grote schaal mensen via Marktplaats.nl heeft opgelicht.

criminele organisatie

Behalve D. zijn nog vier mededaders aangemerkt als leden van de criminele organisatie, die zich niet alleen bezig hield met het oplichten van mensen, maar ook met het witwassen van de daarmee ontvangen gelden. Door de rechtbank zijn aan deze deelnemers gevangenisstraffen opgelegd variërend van drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gecombineerd met een taakstraf tot twaalf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Bovendien zal het geld dat de deelnemers aan de organisatie op deze wijze hebben verdiend, van hen worden afgenomen.

Katvangers

Door de leden van de criminele organisatie werden personen geronseld die tegen vergoeding hun bankpas met bijbehorende pincode ter beschikking hebben gesteld. Door aldus gebruik te maken van andermans, steeds wisselende bankrekeningen en door allerlei variaties op de namen van de rekeninghouders te vermelden bij de advertenties, waren D. en zijn mededaders nauwelijks te traceren voor benadeelde kopers van vooral gebruikerselektronica zoals smartphones, tablets en spelcomputers. Deze katvangers zijn veelal veroordeeld tot taakstraffen, variërend van 20 tot 120 uur.

Schadevergoeding

Van bijna alle 285 benadeelden die schadevergoeding van de deelnemers aan de organisatie dan wel de katvangers hebben gevorderd, is deze vordering gehonoreerd. Het gaat om bedragen van gemiddeld € 150,- die de benadeelden hebben overgemaakt naar de bankrekeningen van de katvangers in de veronderstelling een tweedehands artikel via Marktplaats.nl te kopen, maar dit niet ontvangen hebben. De benadeelden hoeven niet zelf te proberen deze bedragen te incasseren, dat zal in eerste instantie de Staat doen, omdat de rechtbank in alle gevallen de bijbehorende schadevergoedingsmaatregelen heeft opgelegd. De officier had straffen tot 5 jaar geëist. (rechtbankblog)

lees ook

6 februari 2015 Marktplaatsoplichting eis 5 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.